НОВОСТИ


7 декабря 2005 г.
Выставка "Амвросий Ждаха. Иллюстрации (к 150-летия со дня рождения)".

    7-го грудня 2005р. у Виставкової залі Одеського історико-краєзнавчого музею відкрилася виставка, присвячена 150-річчю одеського художника А.Ждахи (1855-1927р.)
    У відкритті виставки взяли участь Т.І.Максим'юк, член правління Одеського обласного відділення Українського фонду культури, заслуже-ний працівник культури України, колекціонер, що надав на виставку матеріали зі своєї колекції, І.І.Козірод, мистецтвознавець, викладач Одеського художнього училища ім.Грекова, А.І. Мисечко, доцент Одеського національного університету ім.Мечникова, член правління Одеської обласної організації Всеукраїнського суспільства "Просвіта" ім.Т.Г.Шевченко.
    Історію українського мистецтва сьогодні неможливо уявити без неперевершених ілюстрацій до українських народних пісень одеського художника Амвросія Ждаха.
    Він народився 6 грудня 1855 р. в Ізмаїлі. Батько його - Андрій Ждаха походив з задунайських запорожців, мати - Уляна Смаглій, родом з с. Лелеківка, що на Київщині. Згодом родина Ждахів переселилася до Очакова, а потім до Одеси, яка стала рідним містом майбутнього художника.
    Значний вплив на формування А. Ждахи, як українського художника мали Стара Одеська громада, Братерство Тарасівців, український театр. Він був в активних творчих стосунках з М. Комаровим, П. Ніщинським, В. Боровиком, Є. Чикаленком, М. Кропивницьким та іншими українськими діячами. У 1883-1885 рр. А. Ждаха виконує для трупи М. Кропивницького та М. Старицького ескізи українських історичних костюмів та народного одягу. У 1890 р. бере участь у першій виставці Товариства південноросійських художників.
    В творчому доробку А. Ждахи робота над ілюструванням Нового завіту, "Іліади" та "Одіссеї" Гомера, "Слова про Ігорів похід", творів П. Куліша, М. Комарова та І. Липи, легенд В. Гаршина, що переклав його зять В. Боровик.
    А. Ждаха є також автором видавничих знаків одеських видавництв "Матезіс", "Дніпро", "Народний стяг" та київського видавництва "Час", яке у 1911-1914 рр. видало 28 кольорових листівок з репродукціями ілюстрацій до українських народних пісень та повісті "При битій дорозі" Равіти- Гавронського.
    У 1911 р. він брав участь у першій виставці українських художників в Києві. В 20-х роках викладав в Одеській торговельно-промисловій школі та Політехнікумі мистецтв. Був членом Одеського Товариства художників імені Костанді. Помер 8 вересня 1927 року. Похований на 2-му Християнському цвинтарі.


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр