НОВОСТИ


"Історія краю у музейних експозиціях. Земля Любашівська"

    10 жовтня 2012 року о 12.00 у виставковій залі Одеського історико - краєзнавчого музею відкривається п`ята виставка обласного проекту "Історія краю у музейних експозиціях", присвячена землі Любашівській. Мета - познайомити мешканців і гостей нашого міста з духовною спадщиною нашого краю, підвищити інтерес суспільства до роботи музеїв області.
    Виставка присвячена 2 музеям - Любашівському районному Народному історико - краєзнавчому музею та Ясенівському Народному історико-краєзнавчому музею ім. С.К. Рахубенка.
     Любашівка - селище міського типу, центр району. Це також залізнична станція на лінії Котовськ - Первомайськ - на - Бузі, розташована в 170 км. від Одеси. Через селище проходить автотраса Одеса - Київ та Полтава - Кишинів. До складу району входить 2 селищних та 14 сільських рад, 58 населених пунктів.
    Любашівка заснована в кінці XYIII ст. ЇЇ власником був поручик Любинський (звідси очевидно і назва). Згідно ревізії 1859 року в ній нараховувалось 45 дворів з 392 жителями, в основному кріпосними. Населення - у своїй більшості це українці, займалося землеробством - вирощувало пшеницю, ячмінь, жито. Представники єврейської національності були ремісниками і займалися торгівлею. Сьогодні на території району проживають українці (90,6%), молдовани (5,9%), частка росіян не перевищує 2,5%. Провідне місце в економіці району належить сільському господарству.
     Любашівський районний історико - краєзнавчий музей створено в 1983 році.
    Його засновником був вчитель історії і англійської мови Любашівської ЗОШ № 1 Клейман Юзеф Леонідович. Для пошукової роботи він, на громадських засадах, згуртував біля себе групу вчителів - ентузіастів та учнів.
    Знаходиться музей в пристосованому приміщенні районного Будинку культури, площею 96 кв.м. Основний фонд музею нараховує 1087 одиниць збереження. Пам`ятки матеріальної та духовної культури, які розміщено в двох експозиційних залах, розповідають про історію краю від періоду палеоліту до сьогодення. В музеї представлена колекція кам`яних знарядь праці, які були виявлені під час розкопок, знахідки з епохи міді і бронзи та інше.
     Про розвиток краю, у XIX-ому столітті, розповідають етнографічні експонати. Це історія житла селянина, виготовленого з глини, соломи та дерева, традиційний одяг селян, предмети домашнього вжитку. Оформлено також експозиції "Хрещення Київської Русі", "Українська революція 1917-1921 років", "Жертви політичних репресій 1937-1938 років", "Дзвони Чорнобиля".
     Відвідувачі музею мають змогу дізнатися про героїчну боротьбу любашівців - фронтовиків та народних месників в Велику Вітчизняну війну 1941-1945 років, про вихідців з району, які були удостоєнні звання Героя Радянського Союзу. Їх увагу привертають фотодокументи, особисті речі, листи, нагороди учасників партизанського загону "Буревісник" та членів підпільної партійної організації, матеріали про Гвоздавський концтабір, створений в 1941 році німецькими окупантами на території села Гвоздавка.
     Особливе місце в експозиції займають матеріали, які знайомлять з розбудовою краю, розвитком культури, спорту в районі, колишнім колгоспом "Зоря комунізму" та самовідданою працею членів цього господарства. Держава достойно оцінила працю трудівників, присвоївши високе звання Героїв Соціалістичної праці Б.Я. Коломийченку, О.Є. Коломийченко, А.П. Бовкун, Н.Ф. Лук'яненко, О.І. Любинській, Є.Л. Овчару, М.Г. Кухарчуку.
     Пишається Любашівська земля і своїм земляком - Заслуженим майстром народної творчості України, талановитим митцем Ростиславом Палецьким, який свої знання і вміння передав своїм послідовникам, учням.
     Основний фонд музею за останній час поповнився на 21 експонат, а експозиція "Поети Любашівщини" - новими літературними доробками.
     Любашівський районний історико - краєзнавчий музей є центром культурно - просвітницької роботи. Сюди з задоволенням ходять як учні шкіл, ліцею, гімназії так і ветерани війни і праці, воїни - афганці, мешканці селища, які завжди мають змогу ознайомиться з новими роботами майстрів народної творчості, інформаційно - просвітницькими матеріалами, дитячими малюнками класу декоративно - прикладного мистецтва Любашівської дитячої музичної школи.
    
     В 1960 році в с. Ясеново Друге Любашівського району, яке розташоване на правому березі річки Кодими, в загальноосвітній школі було відкрито сільський історико - краєзнавчий музей. Керівником і засновником його був Рахубенко Сергій Кирилович - історик - краєзнавець за фахом, сподвижник і літописець рідного села.
     Збір експонатів було розпочато ще в 1948 році. Деякі експонати були надані співробітником Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова Тимофієм Григоровичем Грицай. З 1960 року на території сіл Ясеново Перше і Ясеново Друге проводилися розкопки, в яких брали участь співробітники Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова та учні Ясенівської школи. Кількість експонатів зростала, фонд музею поповнювався рідкісними та унікальними предметами. Сьогодні основний фонд музею нараховує 1700 одиниць збереження, з яких 1552 - оригінальних.
     В експозиції музею представлено наступні розділи:
    - Палеонтологія і археологія
    - Етнографія, нумізматика
    - Зала Бойової Слави
    - Природа краю
    - Історія нашої церкви
     - Історія заснування музею
     За дослідницьку, популяризаторську, науково - просвітницьку роботу в 1978 році музею було присвоєно звання "Народний", а в 1980 році, Міністерством науки і освіти України - звання "Відмінний шкільний музей".
     За роки роботи С.К. Рахубенка, на посаді директора музею, була досліджена та написана історія заснування і виникнення с. Ясеново та навколишніх сіл Бобрик, Познанка, Михайлівка, хуторів Чабанка та Погреби, історія Ясенівського Свято - Покровського Храму, історія лікарні, школи, державних та громадських установ с. Ясеново. З метою вивчення історії рідного краю учнями школи, під його керівництвом, було здійснено понад 200 походів і велопоходів. Це була велика школа щирої любові до людей, до своєї землі, до життя. В пам`ять про нього - Почесного громадянина Ясенівської територіальної громади, музею було присвоєно його ім`я.
     В даний час музей знаходиться на території Свято - Покровського храму с. Ясеново Друге, в пристосованому приміщенні церковного будинку. Будівля храму, відповідно до рішення Одеського обласного виконавчого комітету від 27.12. 1991 р. № 580, визнана історичним пам`ятником архітектури.
     Частими гостями в музей є учні та вчителі Ясенівської, Познанської, Гвоздавської та Любашівської шкіл, жителі ближніх сіл, туристичні групи з міст Одеса, Києва, Москви тощо. Тут, крім оглядових та тематичних екскурсій, проводяться зустрічі з ветеранами війни і праці, письменниками, проходять посвячення учнів 1-го класу в козачата.
     З метою вивчення історії рідного краю, при підтримці Благодійного Фонду "Рідний край", проводяться виїзні екскурсії, змагання, конкурси, було організовано поїздку до м. Умань в Софіївський парк. Почав свою роботу туристичний гурток. Разом з учнями, 5-9 класів Ясенівської школи, було здійснено перші туристичні походи до лівої притоки річки Кодими -Ардеви та правої притоки - Ізвори.
     Активом музею оформлено кімнату предметів старовинного вжитку та селянську світлицю позаминулого століття,. розділи експозиції постійно поповнюються додатковими матеріалами, фотодокументами, з`являються нові стенди.
     Музей залучає, до втілення спільних проектів, недільну школу, редакцію районної газети "Хлібороб", Ясенівську сільську раду, Благодійний фонд "Рідний край", сільський Будинок культури, бібліотеку та інші організації.

           

       


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр