НОВОСТИ


Виставка "Повірити в казку"

    Свято Нового року для кожної людини своє, особливе і завжди асоціюється з казкою. Коробки з ялинковими прикрасами передаються від батьків до дітей. Відкриваючи їх раз на рік, ми оживляємо давно забуті враження.
    Напочатку, ялинкові прикраси - це символи, в яких тісно переплелись язичницькі та християнські традиції. Свічки символізують духовність, кульки - пам`ять про плоди Древа добра та зла, овочі та фрукти - символи плодючості, а зірка, що прикрашає верхівку - "Віфлеємська" зірка, що привела волхвів до місця народження Христа. Також обов`язкові були фігурки з вафель - як прообраз прісних хлібців, які використовувались при обряді причастя.
    Часто ялинкові прикраси були яскравими відображеннями своєї епохи. В Радянському Союзі (з 1935 р.) "Кремльовські" зірки замінили "Віфлеємські". З`явились скляні піонери, парашутисти. У 1937 р. Наркомпрос видав посібник під назвою "Ялинка в дитячому садку", де було детально описано, які ялинкові іграшки розвішувати на нижніх гілках, які на середніх, якого кольору повинна бути зірка, як потрібно вести себе під час свята дітям та педагогам. Наприкінці пятидесятих, після виходу на екрани фільма Е. Рязанова "Карнавальна ніч", з`явились ялинкові прикраси-годинники, на яких завжди було за пять дванадцята. В 50-60-ті рр. випускались іграшки на сільськогосподарську тематику: помідори, морква, снопи жита, особливою популярністю користувалась "цариця полів" - кукурудза.
    Сьогодні кількість та якість ялинкових прикрас задовольнить навіть самий вишуканий смак. Але майстри не забувать й минуле - випускаються цілі серії копій зі старих радянських іграшок. Іграшки, що були випущені до 1966 року, вважаються старовинними - таке рішення було прийняте Міжнародною асоціацією колекціонерів ялинкових іграшок Golden Glow.
    Одеський історико-краєзнавчий музей продовжує серію виставок, присвячених Дню Святого Миколая. В цей день, 19 грудня на вул. Ланжеронівській, 24-а буде відкрито виставку "Повірити в казку". На виставці будуть представлені ялинкові прикраси 40-80-х рр. хх ст., новорічні листівки 50-80-х рр. хх ст. з фондів нашого музею.
    Виставка буде працювати до кінця лютого.


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр