НОВОСТИ


Всесвіт у моїх долонях

    Одеський історико-краєзнавчий музей проводить з 16 лютого по 16 березня 2008 р. виставку "Всесвіт у моїх долонях", на якій буде представлена колекція писанок Заслуженого майстра народної творчості України Оксани Білоус (м. Київ). Дана колекція складається з 1300 писанок, відтворених майстринею за каталогом "Описание коллекции народных писанок", що був виданий 1899 р. в Москві за редакцією С. Кульжинського. В цей каталог увійшли 2219 писанок з 17 губерній, 54 повітів, 154 сіл та населених пунктів, зібраних в експозиції музею К. Скаржинської. Також на виставці "Всесвіт у моїх долонях" будуть представлені писанки, створені майстринею на основі архіву Онищенко Володимира.
    Протягом 10 останніх років Оксана Білоус брала участь в 30 професійних художніх виставках, які проходили в Україні, Бєларусі, Франції, Німеччині, Японії.
    Писанки майстрині знаходяться в державних музеях Києва, Харкова, Донецька, Сум та численних приватних колекціях України, Німеччини, Швейцарії, Франції, США, Японії.
    Оксана Білоус проводить просвітницьку діяльність, лекційні та практичні заняття з дітьми та дорослими, надає допомогу в створенні гуртків писанкарства. Також майстринею викладено курс писанкарства у книзі "Школа писанкарства".
    Писанка - абсолютно унікальний витвір народного генія. Вона належить до перших іконографічних текстів, які в максимально стислій формі подають давні мітопоетичні уявлення про світобудову, просторову та часову структуру космосу, поняття про бога, іпостасі та вплив на життєво важливі для людини речі.
    В усьому народному мистецтві немає такого предмету, який конденсував у собі стільки образно-символічного змісту, як писанка. Її дарували на знак перемир'я, побажання здоров'я, краси, сили, врожаю, застосовували як запобігання від стихійного лиха.
    Символічне значення писанки складається з двох складових частин: 1) із значення самого яйця, в якому є живий зародок півня (сонячної птиці); 2) із значення написаних на ньому символічних знаків.
    Про культове значення писанок свідчить сам процес їх писання, який є до певної міри обрядом, що починався в Чистий четвер. Крім яйця, особливе символічне ритуальне значення мали й інші речі, які використовувалися при писанні: вода, віск, вогонь, фарби.
    Орнамент української писанки загалом перегукується з орнаментом посуду Трипільської культури, а це 3500 - 1700 років
    до н. е. Вчені знаходять перегуки і з орнаментом вишивки та килимів, настінного розпису, кераміки. З мистецького погляду писанка вражає витонченістю розпису на маленькій площині; довершеністю і багатством композиційних варіантів та орнаментальних елементів і мотивів.
    Писанки різних регіонів України мають свої характерні особливості, що загалом відповідає поширенню узорів у вишивці: у північній смузі писанки відзначаються бідністю забарвлення (червона барва на білій) та геометричним візерунком; у середній смузі - візерунок переважно рослинний та яскравіший; а в південній смузі писанки відзначаються видатною поліхромією та різноманітністю малюнка. Водночас писанкова орнаментація спільна для усієї України, до того ж на всіх етнічних українських землях дуже багато однотипних писанок.
    Окрім українців, писанкарство поширене і серед поляків, румунів, словаків, а також литовців. Дуже схожі на українські писанки мають лужицькі серби, які живуть на території Німеччини.
    В Україні писанкарство досягло найвищого рівня свого розвитку і стало окремим видом мистецтва, а писанка - одним із культурних символів України. Тож не дивно, що в Канаді українські емігранти поставили їй пам'ятник.
    Зразки писанок, які були колись чи зберігаються тепер у музеях, приватних зібрання, які зафіксовані у мистецьких альбомах - все це наслідок збирацької праці етнографів другої половини ХІХ - ХХ ст. Цим людям ми великою мірою завдячуємо тим, що маємо можливість сьогодні насолоджуватися красою писанки.



           

           



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр