НОВОСТИ


Виставка "КУРСКИЙ ИЗЛОМ"


     5 липня 1943 року почалася легендарна Курська битва, в якій Радянська армія змогла витримати потужний наступ німецької армії, зупинила вороже просування і провела контрнаступ, звільняючи окуповані території Радянського Союзу.
     Керівництво нацистської Німеччини, зазнавши поразки під Сталінградом, розраховувало влітку 1943 року повернути втрачений престиж. В операції "Цитадель" брали участь добірні війська вермахту і найбільш досвідчені генерали і генерал-фельдмаршали. Важливим пунктом стало масове застосування нових важких танків "Пантера", "Тигр" і самохідних установок "Фердинанд". Угруповання ворога складалася з 70% танкових, до 30% моторизованих і більше 20% піхотних частин німецьких збройних сил з підтримкою авіації 4-го і 6-го повітряних флотів "люфтваффе".
     Радянське командування віддало наказ військам перейти до оборони, знекровити супротивника, з подальшим нанесенням контрудару за планом "Кутузов". Позиції радянських фронтів будувалися за принципом глибоко ешелонованої протитанкової оборони, у подоланні якої вермахт зазнав великих втрат і переніс напрямок основного удару на південний фас Курської дуги. 12 липня 1943 року біля с.Прохоровка відбулася грандіозна танкова битва між радянською 5-ю танковою армією і моторизованими частинами окремого корпусу ваффен СС.
    У цей день війська лівого крила Західного і Брянського фронтів повели наступ на основному напрямку. 15 липня перейшли в контрнаступ армії правого крила Центрального фронту. Війська Брянського фронту 29 липня звільнили г.Болхов, 5 серпня, за сприяння Західного і Центрального фронтів - Орел. Частини Воронезького фронту відбили у ворога м.Бєлгород. 23 серпня 1943 року було звільнено перше місто України - Харків.
     5 серпня 1943 року в Москві вперше було проведено артилерійський салют на честь радянських воїнів, які звільнили Орел і Бєлгород.
     Фотодокументальні матеріали виставки "Курский излом" розкривають підготовчий, оборонний і наступальний етапи битви під Курськом. Фотографії та кадри кінохроніки показують як радянську, так і німецьку сторони, крах надій німецького генералітету і переможний контрнаступ радянських фронтів. У заключному розділі виставки представлені фотографії відомих меморіальних комплексів на полях Курської області, 46 макетів радянської та німецької бойової техніки періоду 1941-1944 років в масштабі 1:35, у деяких випадках об'єднаних в діорами військової мініатюри.

Відкриття виставки відбудеться 4 липня 2013 р. о 14.00,
у Виставковій залі музею, за адресою: вул. Ланжеронівька, 24-а.
Експонування виставки: з 4 по 31 липня 2013 р.,
10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця























           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр