НОВОСТИ


Виставка "Історія краю у музейних експозиціях. Земля Овідіопольська"


     18 вересня 2013 р. у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею відкривається 6 виставка обласного проекту "Історія краю у музейних експозиціях", присвячена землі Овідіопольській. Одесити та гості нашого міста матимуть змогу познайомитися з багатогранністю і багатством музейної колекції Овідіопольського районного Народного історико- краєзнавчого музею.
     Овідіополь - селище міського типу, центр району. Розташований на лівому березі Дністровського лиману, в 40 км. від м. Одеса. У структурі району 4 селищні та 16 сільських рад.
    Територія, на якій розташовано Овідіополь, заселена з сивої давнини. У 1793 р. тут, під керівництвом О.В. Суворова, була зведена фортеця і при ній - поселення, які, згідно указу імператриці Катерини ІІ, отримали назву Овідіополь.
     На початку XIX ст. тут проживали українці, молдавани, болгари, козаки з Чорноморського війська з сім`ями, переселенці з Німеччини. Пізніше поселялися матроси, котрі відслужили установлений термін на Чорноморському флоті і отримали патенти "вільних".
    Переважаюча більшість мешканців займалася землеробством, риболовством, скотарством.
    Вигідне географічне положення, наявність зручних сухопутних і водних шляхів, близькість до Одеси, родючі землі - все це сприяло швидкому росту населення. Провідне місце в економіці належало і належить сільському господарству.
    У 1970 р. Овідіополь отримав статус селища міського типа.
    Овідіопольський районний Народний історико-краєзнавчий музей розпочав свою роботу у 1980 році. Підставою для його створення стало рішення Овідіопольської районної Ради народних депутатів від 12.03. 1980 р. № 164.
     Ініціатором, справжнім подвижником і першим директором музею, була Ізіда Феофанівна Баринова, ветеран Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. і культпросвітньої роботи.
    З 2005 р. посаду директора займає Світлана Альбертівна Катрук.
    Спочатку музей знаходився в Будинку культури Овідіопольського профтехучилища, підпорядкованого управлінню освіти районної держадміністрації. Це не давало змоги вкладати кошти районного бюджету у розвиток закладу.
    29 грудня 2011 р. музей гостинно відкрив свої двері у новому світлому приміщенні на 2 поверсі районного Будинку культури "Слава".
     Сьогодні, основний фонд музею нараховує 4041 предмет. Експозицію складають археологічні знахідки, документи, фотографії різних років, книги, особисті речі овідіопольців, роботи художників, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та переможців районного огляду на кращу фотографію.
    Експозиція має такі розділи:
    - Археологія Овідіопольського району;
    - Період революції та громадянської війни;
    - Велика Вітчизняна війна;
    - Період відбудови народного господарства;
    - Народжені в СРСР;
    - В.І. Дуков - перший голова Овідіопольської райдержадміністрації, людина - новатор;
    - Воїни - інтернаціоналісти;
    - Досягнення спортсменів;
    - Лариса Недін - видатна землячка.

    Головною частиною населення, на яку орієнтована робота музею - є діти шкільного віку та юнацтво. Тож, відвідування музею - не просто різновид позакласної роботи, а знайомство з окремою цілісною системою, соціокультурним інститутом, де накопичуються і зберігаються історико- культурні надбання краю.
    Завдяки дослідницькій діяльності, участі у походах, пошукових експедиціях: історико - краєзнавчій "Я знаю свій край", Всеукраїнській акції "Збережемо пам`ять про подвиг", фонди музею постійно поповнюються новими експонатами.
    З 2009 року у музеї проходить щорічний конкурс рефератів учнів загальноосвітніх закладів району "Знай і люби свій край".
    Великий успіх мають виставки, присвячені Міжнародному Дню музеїв, де майстри і колекціонери мають змогу показати свої роботи, поділитися творчими задумками. Затребуваною є щорічна науково - практична конференція "Овідієві читання".
    Поширювати просвітницьку діяльність музею допомагає місцева студія телебачення "Овіс - ТБ", яка транслює певні тематичні лекції, екскурсії та районна газета "Наддністрянська правда".
    Актив музею співпрацює з дитячою та центральною районною бібліотекою, районним об`єднанням Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка, районною козацькою організацією Чорноморського гайдамацького з`єднання, молодіжною громадською організацією "Нащадки Овідія", дитячою музичною школою, засобами масової інформації.

Виставка експонуватиметься з 18 вересня по 18 жовтня 2013 р.
з 10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця.
Виставкова зала Одеського історико-краєзнавчого музею
вул. Ланжеронівська, 24-а






















           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр