НОВОСТИ


Одеська обласна державна адміністрація
Управління культури і туризму, національностей та релігій
Одеської обласної державної адміністрації
Одеський історико-краєзнавчий музей
Одеське училище мистецтв і культури імені К. Ф. Данькевича
Одеське театрально-художнє училище


"Святки"

благодійна акція, присвячена Різдвяним святам,
в рамках музейного арт-проекту "Повірити у казку"


    17 січня 2014 р., о 15.00, у Виставковій залі (відділі Одеського історико-краєзнавчого музею) відбувся благодійний святковий захід для дітей та підлітків "Святки", в рамках музейного арт-проекту "Повірити у казку", на якому були присутні вихованці дитячого притулку "Світанок", та діти з малозабезпечених і багатодітних родин.
    Метою даного заходу є благодійна підтримка дітей з особливими потребами, залучення їх до активного проводження дозвілля, сприяння їх вихованню мистецькими заходами та стимулювання творчої уяви, ознайомлення з народними традиціями, з метою збереження культурних традицій народу України.
    В рамках благодійного заходу, відбувся святковий концерт учнів та викладачів Одеського училища мистецтв і культури імені К.Ф. Данькевича (фольклорний ансамбль "Джерела" виконає колядки, щедрівки, сучасні обробки народних пісень) та учнів Одеського театрально-художнього училища (сучасна постановка "Маланка").
    Також, відбулося частування дітей, запрошених на благодійний святковий захід, приурочений до Різдвяних Свят.

Святки

    Святки припадають на період з 6 до 19 січня - від Різдвяного Святвечора до свята Хрещення. В ці дні славили Христа - ходили з "Віфлеємськими" зірками, показували вертепи. Спостерігали за природою, робили висновки - "Коли на Різдво сніг іде - весна буде довгою та мокрою", "Темні Святки - молочні корови, світлі - буде багато яєць від кур". Деякі види хатніх робіт були заборонені, що підтверджується багатьма прикметами: "Гнутої роботи не робити - приплоду худоби не буде", "Якщо плести - народиться кривий, якщо шити - сліпий".
    В давнину вважалось, що саме в цей час потойбічний світ особливо близько, межі між світами стають особливо тонкими, тому найбільш правдивими стають ворожіння. Засобів ворожіння була величезна кількість. Ворожили "на перехресті", "на півні", "на каблучці", підкидали чоботи, виливали віск, підпалювали солому та папір. Але головною ворожба - на нареченого, бо доля дівчини цілковито залежала від того, як вона вийде заміж.
    З приходом християнства ворожіння було заборонено церквою, та традиції передавались від одного покоління до іншого і збереглися майже без змін.
    В наш час, коли в суспільстві активно зросла етнічна самосвідомість народу посилився інтерес до історії, культури та народних традицій, діти із задоволенням вивчають колядки, щедрівки, пишуть листи до Святого Миколая - вірять у казку. А молодь - вивчає традиції ворожіння. Найпопулярнішими засобами сьогодні є ворожіння "на каблучці", "на спаленому папері", за допомогою розтопленого воску, найсміливіші відважуються ворожити за допомогою




















           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр