НОВОСТИ



Управління культури і туризму, національностей та релігій
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Меморіал героїчної оборони Одеси


Фотовиставка

"Весну принесли на знаменах"

(до 70-ї річниці визволення Одеси і області від фашистських загарбників)



    10 квітня 2014 року виповнюється 70 років з дня визволення Одеси від німецько-румунських загарбників.
    26 березня -14 квітня тривала Одеська наступальна операція військ 3-го Українського фронту та Чорноморського флоту, мета якої полягала у тому, щоб, у взаємодії з лівофланговими силами 2-го Українського фронту, розгромити вороже угрупування між Південним Бугом та Дністром.
    26 березня наступ розпочали 23-й і 4-й гвардійські корпуси 8-ї гвардійської армії. 30 березня з'єднання 5-ї ударної армії витіснили ворога з Очакова.На початку квітня воїни 8-ї гвардійської армії форсували Тилігульський і Хаджибейський лимани й відкрили коридор на Одесу.
    У боях за Миколаїв відзначилася десантна група ст. лейтенанта К. Ольшанського, яка захопила плацдарм у порту і стримувала численні атаки ворога до підходу основних сил 28-ї армії. 67 учасників десанту (лише 12 з них вціліли) стали Героями Радянського Союзу.
    28 березня війська ввійшли в Миколаїв. 9 квітня розпочався штурм Одеси. Спроби противника евакуювати морем війська та матеріальні цінності зірвала авіація 17-ї повітряної армії. Фашисти встигли висадити в повітря портові споруди, але не змогли зруйнувати замінованими зарядами архітектурні шедеври "Південної Пальміри". 10 квітня Одеса стала вільною від окупантів.
    Переслідуючи противника, війська фронту 11-14 квітня вийшли до Дністра, оволоділи Тирасполем і захопили плацдарми на протилежному боці ріки. На цих рубежах Ставка наказала перейти до оборони. Становище гітлерівців на Кримському півострові, які втратили надійний зв'язок з базами в Болгарії та Румунії, а також морські комунікації з портом Констанца, погіршилося.
    На фотовиставці "Весну принесли на знаменах" представлені фотоматеріали з зібрання Одеського історико-краєзнавчого музею, зокрема з фотоархіву Меморіалу Героїчної оборони Одеси 1941 р. та інтернетресурсів.
Відкриття виставки відбудеться: 10 квітня 2014 р., о 14.00, за адресою: вул. Дача Ковалевського, 150, Меморіал героїчної оброни Одеси (філія Одеського історико-краєзнавчого музею). Експонування виставки: з 10 квітня по 1 червня 2014 р., щоденно з 10.00 до 17.30, вихідні дні: понеділок, п'ятниця. Довідки за тел.: 746-72-29; 726-26-08.

































           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр