НОВОСТИ


"Пробудження пам'яті" (до 75-ї річниці Голодомору в Україні 1932-1933 рр.)

    На виконання Указів Президента України "Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 рр. в Україні" №250/2007 від 28 березня 2007 р. та "Про оголошення в Україні 2008 року Роком пам'яті жертв Голодомору" Одеський історико-краєзнавчий музей підготував виставку, присвячену пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. на Одещині.
    Її відкриття є центральною подією у виконанні програми науково-просвітніх заходів для розкриття теми "Голодомор: почути голос крізь мовчання": виставок, семінарів, круглих столів, зустрічей з краєзнавчим активом Одеси, поминальних акцій, конкурсів на кращу учнівську роботу тощо.
    Метою виставки "Пробудження пам'яті" є розкриття трагедії Голодомору на основі документальних джерел; визначення ролі державних органів та інтелектуальної еліти України у здійсненні інформаційного прориву по темі Голодомору, закладенню правової основи її розробки; висвітлення реакції українського суспільства, зокрема Причорноморського регіону, на державну політику щодо увічнення пам'яті жертв Голодомору; формування у відвідувачів музею - людей різного віку, представників різних верств населення, суспільно-політичних переконань, - ставлення до тоталітаризму, як антинародного режиму, бажання активно сприяти розбудові українського суспільства на демократичних засадах.
    На виставці демонструються 190 експонатів:
    1. Документи (1927-2007 рр.): оригінальні ("Повідомлення про випадки людожерства у селах Одеської області" 1932 - 1933 рр., "Плани підготовки до весняної посівної компанії 1931 - 1933 рр., матеріали про розподіл врожаю 1930-1933 рр.", "Протоколи засідань правлінь колгоспів" 1933 р., протоколи засідань, листи, повідомлення, доповіді, довідки та ін.) та копійні (укази, розпорядження, інструкції органів радянської влади); спогади свідків Голодомору, що мешкають в Одеській області; методичні розробки проведення уроків у середніх навчальних закладах, твори та реферати учнів за темою "Голодомор в Україні".
    2. Фотографії мешканців Одеської області 1920-х - 2000-х рр.; монументів, що встановлені в пам'ять жертв Голодомору.
    3. Друкарські видання: газети (місцеві та загальнодержавні) 1930-1934 рр., книги та збірки документів, що пов'язані з темою Голодомору.
    4. Родинні реліквії свідків Голодомору (ікона Св. Миколая, рушники Сорочинської Н. М., ікона Ісуса Христа, молитвеники, рушники, посуд, фотографії, документи Островської (Супрун) Н. К., фотографії сім'ї Фоменка С. М.).
    Ці експонати залучені з фондів Одеського історико-краєзнавчого музею; Одеської державної наукової бібліотеки ім. М. Горького, Одеської обласної універсальної бібліотеки ім. М. Грушевського, Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання, Державного архіву Одеської області, приватних зібрань.
    Скомпоновані за принципами сучасної музейної методики, підсилені демонструванням фільмів ("Незнаний голод" Радіо Квебек, 1983 р.; "Голод-33" Кіностудії ім. О. П. Довженка, 1991 р.; "Великий злам" Київнаукфільм, 1993 р.; "Великий голод" Студії "1+1", 2005 р.), вони утворюють експозицію, що має наукове, просвітницьке, виховне значення, а тому приверне увагу, як свідомих громадян України - мешканців Одещини, так і широких кіл населення краю.
    Відкриття відбулось 17 квітня о 15.00 у приміщенні Одеського історико-краєзнавчого музею за адресою - вул. Гаванна, 4.
    Виставка є доповненням до пересувної виставки Українського інституту національної пам'яті "Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933років - Геноцид українського народу", що демонструється у залах Одеського історико-краєзнавчого музею.



               

               



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр