НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Персональна виставка
Олени Шлоди

"Звучить мелодія барвів"
(декоративний розпис, бісероплетіння)


    Наші предки, які жили на цій землі, прагнули зрозуміти навколишній світ, закони життя та смерті, таємниці природи, відносини між людьми, їх почуття та пристрасті. І, знаходячи відповіді, вкладали свої знання в традиції: пісні, казки, перекази, обряди, танці, витвори ужиткового мистецтва. До найцікавіших видів народного мистецтва належить декоративний розпис, яким прикрашали стіни хат, смуги над вікнами, міжвіконня, віконниці, двері, комин, долівку, печі, дерев`яні елементи інтер'єру житла, посуд, вулики, також дерев`яні фігури на іконостасах. Особливо цікаві розписи скринь, які були своєрідними реліквіями, що передавалися з покоління в покоління. У ХІХ ст. поширеним був розпис олійними фарбами у різні кольори деталей возів.
    У розписі здебільшого знаходимо рослинні мотиви, але, також, зображення тварин, коней, гусей, голубів та ін. птахів. Майстрині малювали "з голови", переймаючи одна від одної сюжети, приклади, доповнюючи своїм змістом. Використовували для роботи пензлі-щіточки, зроблені з шерсті собаки, кота, з пір`я курки, стебел проса. Для штампів вживали картоплю, буряк. За фарби правили різнобарвні глини (біла, червона, золотиста, жовта, руда, сіра), рослинні барвники (кора, стебла, соки трав, квітів). А щоб зображення були яскравішими та не лущилися від дощу, добавляли у фарби жовток курячого яйця. Це техніка живопису - темперою, яку застосовували в іконописі. Розводили фарби молоком, тоді вони добре входили в грунт стіни і трималися довше. На початку ХХ ст. на ярмарках з`явилися "кальовки" - розписи на окремих аркушах паперу, їх стали чіпляти біля ліжка чи біля столу. "Мальовки" поступово перетворилися на станковий декоративний розпис. Сучасний петриківський розпис набув всесвітньої слави.
    Чудові роботи декоративного розпису, бісероплетіння створює Олена Володимирівна Шлода - викладач образотворчого мистецтва з смт. Любашівки, стипендіат обласної премії ім. Р. Палецького (2011). Закінчивши у 1997 р. Південноукраїнський державний педагогічний університе ім. К. Д. Ушинського, працювала в учбово-педагогічному центрі "Надія" школи-саду № 275, центрі дитячої та юнацької творчості смт. Любашівка. З 2004 р. і до цього часу працює у районному будинку культури на посаді художника-оформлювача та в дитячій музичній школі на посаді викладача класу образотворчого мистецтва.
    Олена Володимирівна приймала участь у більше ніж 13 виставках різного рівня, завжди повертаючись додому з дипломами і грамотами.
    За свою плідну працю, професійність, відданість справі автор отримала посвідчення про занесення на районну Дошку Пошани "Гордість Любашівщини" (2011), була відмічена грамотою за активну участь у загальнодержавній виставковій акції "Барвиста Україна-2012", яка відбулася в Національному комплексі "Експоцентр України" (м. Київ).
    За роки праці в дитячій музичній школі Олена Володимирівна виховала учнів лауреатів та дипломантів районних, обласних премій, двох стипендіатів премії голови Одеської обласної державної адміністрації, яка вручається обдарованій молоді. Роботи майстра було внесено в каталог "Одещина - народна творчість" та ін.
    Цьогорічна виставка "Звучить мелодія барвів", яка експонуватиметься у Музеї "Степова Україна" (відділі Одеського історико-краєзнавчого музею), представляє роботи, створені як раніше, так і у 2015 р. Усі вони суто українські, рідні серцю кожного з нас. Автор зображує казкових істот, птахів, стилізовані пейзажі рідної природи, милі ще з дитинства, гарні прикраси. Створені роботи залишають радість в серці, відчуття сонця і свята.

Відкриття виставки "Звучить мелодія барвів": 2 березня 2016 р., о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а, Музей "Степова Україна" (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки: з 2 березня 2016 р. по 20 червня 2016 р., щоденно, з 10.00 до 17.30, вихідний день - п'ятниця.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, (0482) 49-69-31; (048) 722-48-67.




























           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр