НОВИНИ



60-річчя Одеського історико-краєзнавчого музею

     Місце проведення: Одеський історико-краєзнавчий музей (вул. Гаванна, 4)
27 квітня 2016 р.

13.00-14.00 - концерт
14.00 - урочисте засідання
15.00 - акція "Дарування"
16.00 - презентація музейних видань

28-29 квітня 2016 р.

9.00-17.30 - V Міжнародна науково-
практична конференція
"Музей. Історія. Одеса"

     Одеський історико-краєзнавчий музей (ОІКМ), що є одним з найбільш показових музеїв цього профілю на Півдні України, відчинив двері перед відвідувачами 6 травня 1956 р.
     У числі його фондоутворювачів - Музей Одеського товариства історії та старожитностей (1839) музеї "Стара Одеса" та "Степова Україна" (1925), "Музей героїчної оборони Одеси" (1944), Одеський державний історико-археологічний музей (1920) та ін. Тому серед предметів, що зберігаються та експонуються, у музеї, унікальні документи XVI - 1 пол. XX ст., підписані видатними особистостями, проекти, креслення, відомих інженерів та архітекторів, графіка, портретний живопис к. XVIІІ - поч. ХХ ст., колекції ікон, зброї, предметів побуту, рідкісні нумізматичні та картографічні матеріали.
     Зібрання музею, внаслідок плідної збиральницької та науково-дослідницької діяльності його співробітників, складає близько 120 тис. одиниць зберігання. Це основа для спільної діяльності колективу музею та вчених, співробітників архівних установ, дослідницьких центрів, представників національно-культурних товариств, краєзнавчих, культурологічних та суспільно-політичних об'єднань, власників приватних колекцій, вітчизняних та з за кордону.
     У музеї діють та постійно оновлюються експозиції "Стара Одеса", "Одещина. 1917-1941: погляд крізь роки", "Одеса і край у роки Другої світової війни 1939-1945 рр.". Нашими відділами є музей "Степова Україна" (вул. Ланжеронівська, 24-а) та "Болградський історико-етнографічний музей", філією - "Меморіал героїчної оборони Одеси" (вул. Дача Ковалевського, 150). У Виставковій залі музею (вул. Ланжеронівська, 24-а) відкриваються виставки, присвячені подіям державного та регіонального значення, творчості одеських професійних та народних майстрів, аматорських мистецьких об'єднань. Добре сприймаються громадськістю забезпечені сучасними формами реклами, експозиційні проекти, зокрема, присвячені яскравим особистостям та культурній спадщині Причорномор'я, подіям новітньої вітчизняної історії, просвітницько-розважальні акції, приурочені до Міжнародного дня музеїв, Днів Європи в Україні, етнографічні свята, заходи в рамках туристичних фестивалів. Зростає кількість майстер-класів та благодійних акцій, мета яких - духовне і фізичне оздоровлення, гармонійне виховання молоді, шляхом знайомства з народною творчістю та мистецькими традиціями краю.
     Щорічно музей відвідують близько 200 тисяч чоловік, до їх послуг - оглядові та поглиблені екскурсії, їх зміст збагачується, тематика розширюється, вдосконалюється методика проведення.
     Прагнучи підняти на новий рівень науково-дослідницьку та просвітницьку діяльність, гідно відзначити ювілей установи, співробітники музею розробили програму заходів, присвячених 60-річчю відкриття ОІКМ, які відбудуться 27-29 квітня 2016 р. Головна подія - проведення V Міжнародної науково-практичної конференції "Музей. Історія. Одеса", метою якої є обмін досвідом, визначення основних напрямків краєзнавчих досліджень на Півдні України, місця музейної установи у сучасному житті соціуму. Підкреслити значення меценатства і благодійництва у музейній справі - призначення акції "Дарування". Представниками громадського активу будуть зроблені нові внески у музейне зібрання, достойники отримають почесні дипломи і грамоти за неодноразові дарування та плідне співробітництво з ОІКМ. Відбудеться презентація нових музейних видань. У соціальній інформаційній мережі розміщується віртуальна виставка "Історія музею у світлинах". Це розширить коло шанувальників музейної справи, прихильників нашої науково-просвітницької установи.
     Керуючись законодавством у сфері культури, спираючись на досвід своїх попередників, колег, громадськості, колектив Одеського історико-краєзнавчого музею готує нові проекти з розбудови науково-просвітницької справи, відповідно до європейських і світових стандартів музейництва.




           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр