НОВИНИ



Виставка "Елегія фарб"

(до 130-річчя від дня народження художника Г.П. Косміаді)


    Серед творчих осіб ХХ ст. можна виділити Георгія Петровича Косміаді (24.03.1886 - 22.05.1967 рр.) як художника, архітектора і педагога. Через історичні перипетії минулого сторіччя, він з'явився в світі мистецтва як художник-одинак: багатогранний майстер темперних кругообігів, віртуоз радісних колористичних монотипій, сюжети і образи яких, щиро і ненав'язливо випромінюють динаміку життя, неспокій душі, сакральність відчуттів. Естетика його монотипій - це естетика дерев і пагорбів, жінок і квітів, соборів і куполів, духовних станів і гармонійних відчуттів.
    Відірваний від рідної землі обставинами складного ХХ ст., професор Георгій Косміаді мріяв, щоб його роботи та роботи його учнів залишилися на рідній землі. Бажаючи здійснити мрію батька, Надія Георгіївна Саннов-Косміаді в період з 1992 по 2009 рр. передала частину художньої спадщини батька Народному музею історії Рівненської української гімназії, Рівненському обласному краєзнавчому музею і Будинку-музею російського зарубіжжя ім. О. Солженіцина в Москві. У цей період нею були організовані виставки картин Г. Косміаді в Києві, Рівному, Москві, Берліні.
    З творами Г.П. Косміаді одесити вперше познайомилися на виставці "Косміаді у місті діда і батька" (03.12.2009-10.01.2010), яка з успіхом експонувалася у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею. Цього разу, дочка художника Надія Саннов-Косміаді (м. Гамбург, Німеччина) привезла роботи, невідомі одеському глядачеві. Раніше, ці роботи експонувалися на виставках у м. Рівному (галерея європейського живопису "Євро-Арт") та у м. Острог (Національний університет "Острозька академія").
    В експозиції виставки "Елегія фарб", що представлена у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею, демонструються 75 картин, написані художником у 1940-1966 р. Усі вони виконані темперою - однією із старовинних технік письма, яка існує ще з часів давніх цивілізацій. Темперою робили розписи саркофагів єгипетських фараонів, її використовували середньовічні іконописці, у цій техніці виконувалися фрески в храмах Київської Русі та писали свої картини відомі художники епохи Ренесансу. Саме цією фарбою, на основі яйця - своєрідного компоненту емульсії для розведення темпери, Георгій Косміаді писав свої роботи упродовж 27 років перебування у Німеччині.
    На виставці представлені різнопланові за тематикою картини: натюрморти, пейзажі, що написані за споминами про Рівненщину - "Решуцьк. Біля млина", "Вечір. Біля Горині", а також пейзажі "Весна", "Мімозний ліс", "Світанок в лісі". У цей раз Надія Георгіївні також відібрала із колекції значну кількість картин на сакральну тематику: "Книга апостола", "Небесний хор", "Ісус з послідовниками". Сподіваємось, що ці роботи Георгія Косміаді, як завжди, будуть викликати у глядачів емоції радості, котрі гармонійно поєднуються із нотками смутку. У цьому й полягає загадка художньої системи митця.
    Виставка "Елегія фарб" ознайомить мешканців і гостей нашого міста з творчістю художника з одеськими корнями і дозволить укріпити культурні зв'язки історичних регіонів України.

Відкриття виставки "Елегія фарб" відбудеться: 5 липня 2016 р., о 14.00, за адресою: вул. Ланжеронівська 24-а,
Виставкова зала (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею)
Експонування виставки: з 5 по 28 липня 2016 р.
Тел. для довідок: 726-26-08; 722-48-67
































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр