НОВИНИ



Виставка "Десять історій архітектурної Одеси"

    В архітектурному розмаїтті Одеси, одним із знакових місць, яке привабливе для одеситів і гостей міста, є Театральна площа, адже саме із цього кварталу у 1794 р. почалася забудова Одеси.
    Центральне положення у кварталі Театральної площі сьогодні займає Одеський національний театр опери та балету, побудований за проектом віденських архітекторів Ф. Фельнера і Г. Гельмера в 1887 р. Саме у цьому кварталі колись жили Рішельє, Ланжерон, Пушкін…
    Поруч із театром, уздовж вулиці Рішельєвської, розташовані будівлі - пам'ятки архітектури, можливо менш відомі, але не менш цікаві. Праворуч від театру, будівля банку Ашкеназі, в 1965-1966 рр., реконструйована під Палац одружень архітектором А.Я. Поварчуком. І чотири кутових будинка на перетині вулиць Рішельєвської та Дерибасівської. П'ятиповерховий кутовий будинок, спроектований архітектором С.А. Ландесманом та інженером П.Л. Славкіним, який відомий в місті як "будинок Новікових", триповерховий будинок К. Меля реконструйований архітектором Е. Веєм. Останній, з 1906 р. належав страховому товариству "Росія". Нарешті, будівля Одеського відділення Національного банку України, створена за проектом архітекторів І.М. Абрамовича, Г.М. Готтельфа, Л.А. Черленіовського у 1956 р., і чотириповерховий будинок, відомий як "будинок Ралі" архітектора Ф. Гонсіоровського.
    Всім збереженим будинкам передували інші, різної поверховості, що належали різним людям, що залишили слід в історичній пам'яті одеситів. Перш за все це будинок Волконського-Рено і будинок Одеського градоначальника.
    Окремо розглянуто Археологічний музей, побудований у 1883 р. архітектором Ф.В. Гонсіоровським і еволюція всієї ділянки.
    Досліджуючи трансформацію забудови цих місць, можна простежити історію архітектури Одеси, від простих одноповерхових будиночків до будівель в стилі бароко, класицизму, модерну і сталінського ампіру, а також дізнатися про долі її жителів від 1794 р. до наших днів.
    Експозиція побудована на матеріалах з фондів Одеського історико-краєзнавчого музею: фотографіях, кресленнях, листівках, які складають десять комплексів і візуально демонструють історичну послідовність забудови.
    Виставка "Десять історій архітектурної Одеси" буде цікавою всім категоріям відвідувачів, але адресована перш за все, шанувальникам старовини, тим хто прагне зберегти архітектурний вигляд рідного міста, ауру його центральної частини.

Відкриття виставки "Десять історій архітектурної Одеси": 6 липня 2016 р., о 14.00, за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування виставки: з 6 липня по 15 серпня 2016 р. щоденно, з 10.00 до 20.00.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.




































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр