НОВОСТИ


февраль 2006 г.
В Одеському історико-краєзнавчому музеї відкрилась виставка "Оновлена єдина Україна", присвячена Дню Соборності України і річниці Пома-ранчевої революції.


    23 січня 2005 р., із прийняттям В.А. Ющенком Урочистої Присяги, завершилася компанія обрання Президента України 2004/2005 рр. Під час цієї компанії, яка проходила у гострому протистоянні політичних блоків, народне незадоволення зловживаннями бюрократії призвело до бурхливих подій, що дістали назву Помаранчевої революції. Її ознаками стали:
    - висока виборча активність населення, прояв національної свідомості з боку пересічних громадян;
    - вільне висвітлення подій засобами масової інформації, встановлення громадського контролю за діями влади;
    - руйнування адміністративно-командної системи і відкриття шляху до політичної реформи.
    Принципово важливим було розуміння в суспільстві пріоритету загально національних інтересів над регіональними тяжіннями та політичними вподобаннями. Це допомогло втримати процес радикального оновлення країни в конституційному руслі, зберегти її цілісність. Тому складання новим Президентом присяги у дні святкування Соборності України стало вельми символічним.
    В ті доленосні дні, співробітники Одеського історико-краєзнавчого музею, реалізуючи свої виборчі права і виконуючи громадянські обов'язки, залишалися музейними фахівцями. Вони невтомно збирали матеріальні свідоцтва подій, фотографували, були у передвиборчих штабах, на Куликовому полі і на Думській площі в Одесі, відрядили представників у Київ - на Майдан, що став символом Помаранчевої революції 2004/2005 рр.
    Значна частина цих матеріалів представлена на виставці. Політичні плакати, листівки, програми претендентів на посаду Президента, документи виборчих комісій, транспаранти, прапори й прапорці, хустки, стрічки, значки з символікою партій та організацій, фотографії, особисті речі активістів Майдану, створюють образ зоряного часу, головним героєм якого був та зостається народ, який зберігає Соборну Україну, втілюючи в життя національну ідею, зміцнюючи та розбудовуючи оновлену незалежну державу.

   


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр