НОВИНИ



Виставка "Фортеці і палаци Одеси та Одеської області"


     З 22 березня по 19 квітня 2017 р., у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею експонується виставка "Фортеці і палаци Одеси та Одеської області", на якій представлені роботи як викладачів і студентів Художньо-графічного факультету Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, так і одеських художників: С. Крижевської, Г. Лекаревої-Нікітіної, В. Потеряйка, Н. Максимової, О. Смичковської, С. Басок, С. Норель, О. Туржанського, Л. Демянишиної, Є. Зубер, А. Факеєвої, А. Житар, Л. Чернікової, Т. Гражданкіної, С. Васильєва, А. Кулагіної. Також, представлені художні твори з фондів Одеського історико-краєзнавчого музею.

    Роботи, що експонуються на виставці, створювалися в різний час і здебільшого на пленерах, які проходили в найцікавіших для художників місцях Одеси й Одеської області. У мальовничих творах і етюдах відображені пам'ятки історії та культури Одеси, с. Петрівка, м. Білгород-Дністровського.

    Мета виставки - звернути увагу, як рядових глядачів, так і влади Одеси й Одеської області на пам'ятки архітектури, які потребують реставрації та необхідної підтримки їх у належному стані. Ці видатні споруди становлять "золотий фонд" нашої області й завжди привертають увагу туристів, але якщо їх не зберігати належним чином, те й показувати гостям незабаром буде нема чого.

    Представлені на виставці картини, в основному, виконані в пейзажному жанрі і це знаково для Одеси! Пейзаж належить до універсальних жанрів, який зрозумілий всім і завжди. Цей жанр був в основі одеської школи живопису, він живий і активно розвивається сьогодні, продовжуючи славні традиції. Із часу заснування Товариства Південно-російських художників в Одесі, більше ста років існує безперервна традиція пленерного живопису, що є базовою для майстрів сучасного мистецтва. Працюючи на пленері, більшість одеських художників не зосереджують увагу на об'ємно-пластичній характеристиці об'єкта, а показують його у взаємозв'язку з навколишнім середовищем. Тому, головною характеристикою більшості пейзажів є їхня мальовничість. Тут можна відзначити зв'язок з живописом К. Костанді, Т. Дворникова. Мальовничість - це особлива якість зображення, при якій предмет сприймається через його відносини з навколишнім середовищем. Якість мальовничості припускає розчинення форми у світлоповітряному середовищі, що ріднить представлені твори одеських художників з імпресіоністичним методом.

    В основі творчості одеських художників - любов до рідних місць і любов до Краси. Краса є тим фундаментом, на якому базується творчість. Всупереч антиестетичним тенденціям сучасності, учасники виставки своєю творчістю затверджують цей базисний принцип. Представлені роботи мають яскраву індивідуальну характеристику, що відповідає творчому сприйняттю авторів.


Відкриття виставки "Фортеці і палаци Одеси та Одеської області": 22 березня 2017 р., о 15.00, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,
Виставкова зала (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею).
Експонування виставки: з 22 березня по 19 квітня 2017 р., щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідні дні - четвер, п'ятниця.
Тел. для довідок: 726-26-08; 722-48-67.




































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр