НОВИНИ



Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Нам пора для України жить!"

(події Української революції 1917-1921 рр. на Одещині)


    До 100-річчя Української революції (1917-1921 рр.), на увічнення пам'яті її героїв, та з метою знайомства широких кіл населення Одещини і гостей з тією доленосною добою, Одеський історико-краєзнавчий музей презентує проект, що висвітлює перебіг революційних подій у Причорноморському регіоні, як відлуння всеукраїнського, загальноєвропейського процесів. Презентацію починаємо з пересувної виставки "Нам пора для України жить!".
Руйнація імперій, знекровлених у війні 1914-1918 рр. відкрила шлях багатьом народам до відродження державності та здобуття незалежності.
Після опублікування Маніфесту про зречення престолу Миколи ІІ, по всій країні прокотилися революційні маніфестації, лунали вимоги національного відродження. В перші дні березня 1917 р. в Києві постала Українська Центральна Рада - політичний блок, що згодом був трансформований у представницький орган нації. Лідери українського національно-визвольного руху у Одесі і у всьому Причорномор'ї, піднявши жовто-блакитні та синьо-жовті прапори, задля збереження спокою, запобігання хаосу не відмовлялися від співпраці з іншими політичними силами. Проте державницьке будівництво Центральної Ради зустрічало супротив як Тимчасового уряду Росії, так і більшовизованих Рад.
Події кінця 1917 р.: більшовицький переворот у Петрограді, проголошення у відповідь незалежності Української народної республіки у Києві, та створення радянської Української Народної Республіки у Харкові, показали, що час парламентських ілюзій і коаліційних угод скінчився і передвіщали збройне протистояння, зокрема на Півдні України.
У січневих боях 1918 р. в Одесі, більшовикам вдалося перемогти, та диктатура комісарів, з утворенням "вільного міста", запровадженням "одеських грошей", була недовго. На Україну, після укладання сепаратної Брестської угоди, посунули німецькі та австро-угорські війська. Їх генералітет, формально визнавши гетьмана П. Скоропадського, відверто грабував країну, вивозячи через Одесу хліб на захоплених судах. Тому намагання гетьманських урядовців у Одесі і краї навести лад у економіці, сприяти культурному життю, виявилися марними. У Причорномор'ї, як і по всій Україні міцнів опір окупантам, поширювався повстанський рух на селі, у містах активізувалося більшовицьке підпілля. Капітуляція Німеччини та Австро-Угорщини перед країнами Антанти, обумовили падіння Гетьманату та відновлення влади Української Народної Республіки. Але командування англо-французьких військ, що висадилися у Одесі наприкінці 1918 р., своїм маневруванням між "білими" та "жовто-блакитними", фактично сприяло перемозі "червоних". Більшовицька влада закріпилася у місті у лютому 1920 р., проте на півночі Одещини, відлунням І та ІІ Зимового походів армії Української Народної Республіки, ще гриміли бої формувань повстанців з частинами Червоної Армії та загонами чекістів.
Українська Революція 1917-1921 рр. завершувалась. Одещина вступила у новий етап боротьби українського народу за незалежну соборну державу.
У ті роки яскраво проявили себе особистості, чиє життя і діяльність пов'язані з нашим краєм. Працюючи на відповідальних посадах, знаходячись у гущі боїв, потерпаючи від голоду, холоду, хвороб, розгулу злодіїв, наражаючись на брутальність "білих" та гинучи від терору "червоних", вони своєю жертовністю надихнули нові покоління учасників визвольних змагань. Це М. Омелянович-Павленко, С. Шелухин, В. Голубович, В. Чехівський, В. Змієнко, І. Луценко, П. Климович, Ю. Фесенко, В. Боровик, В. Комаров, І. Липа, Й. Пшонник, С. Заболотний, А. Гулий-Гуленко та інші.
Виставки "Нам пора для України жить!" буде демонструватиметься у стінах музею з 13 липня по 11 серпня 2017 р., а з 15 серпня 2017 р. - по районах Одеської області.
Вхід на виставку безкоштовний.

Відкриття виставки "Нам пора для України жить!": 13 липня 2017 р., о 14.00, за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування виставки: з 13 липня по 11 серпня 2017 р. щоденно, з 10.00 до 20.00.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.




































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр