НОВИНИ



НЦДКС "Український дім",
Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні -
Музей Революції гідності,
Український інститут національної пам'яті
В ОДЕСЬКОМУ ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ
презентують
мультимедійну пересувну виставку до сторіччя Української революції
"ВІДВАЖНІ: НАШІ ГЕРОЇ"


    Три роки тому словосполучення "місто-герой Одеса" набуло нового значення. Згадуючи ті трагічні події, ми розуміємо, що 2 травня 2014 року історія України могла піти іншим шляхом. Карта держави того дня вкотре могла набути інакшого вигляду.

    Проте дуже часто в переламні моменти історії вирішальне для долі Коцюбієва-Хаджибея-Одеси слово лишалося за українським народом. Іще за часів козаччини місто розбудовувалося як міжнародний порт, орієнтований на економічні та культурні зв'язки з Європою. Уродженець Одеси Юрій Липа як теоретик української геополітики був одним із перших, хто сповідував європейський шлях розвитку нашої держави. Лікар, письменник та редактор "Вісника Одеси", він подібно до сьогоднішніх одеситів зоставався вірним своїм поглядам і, зголосившись добровольцем у курінь морської піхоти УНР, на вулицях Одеси воював із більшовиками.
    Боротьба за українство в ХІХ столітті, події Української революції 1917-1921 років, спротив геноцидові тоталітарної доби, опір окупантам у 1941-1944 роках, обстоювання ідеалів демократії та свободи у другій половині ХХ століття, відродження незалежності України, захист її кордонів, змагання за демократичний вибір у ХХІ столітті - цим було сповнено життя причорноморців у багатьох поколіннях.
    Сьогодні, коли на сході України йде війна, слушно згадати доленосні події, які знаменували нашу боротьбу за волю та гідність. Майдан перестав бути тільки назвою площі. Тепер це символ Свободи.
    Тому Революцію гідності можна вважати продовженням не лише протестного руху 2004 року, Революції на граніті 1991-го, а й Української революції 1917-1921 років та визвольних змагань у часи світових війн і повоєнні.
    Українська революція від 1917 до 1921 року дала різні форми національної державності - УНР, Українську державу, ЗУНР. Незалежність тоді зберегти не вдалося передусім через розпорошеність політичної еліти. Однак, відродивши на кілька років державність, українці заклали фундамент модерної політичної нації.
    Проект має відтворити образи борців за свободу України зокрема через показ революційної атрибутики та вбрання різних поколінь українців ХХ-ХХІ століть. Завдяки допомозі наших партнерів здійснено реконструкцію такого вбрання, сфотографовано та виведено в динамічному показі на сцені різні типажі борців за свободу доби Української революції, Холодного Яру, Української повстанської армії, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції гідності.

    Мета проекту - через уособлення базових цінностей людського буття й досвіду попередніх поколінь в емоційних образах показати доблесть борців за свободу та незалежність держави, єдність поколінь і різних соціальних груп, продемонструвати реакцію громади та вибір кожної людини в умовах революції, вшанувати пам'ять полеглих героїв.


    У боротьбі за честь і гідність прокидається приспаний дух нації. Подвиг Майдану - стоголосе свідчення пробудження найкращих рис Людини. Єдність і віра в ідею, щира молитва та наполеглива праця, сміливість і жертовність ("брат за брата") - яскраві атрибути Революції гідності та нашого суспільства. Тож цей мандрівний виставковий проект є водночас і апробацією майбутніх програм новостворюваного меморіально-музейного комплексу, і спробою залучити широку громадськість до переосмислення важливих етапів нашого історичного поступу.

    Ігор Пошивайло,
    генеральний директор
    Національного меморіального комплексу
    Героїв Небесної Сотні - Музею Революції гідності



    Структурно виставка складається з шести модулів, в яких представлено реконструйовані художні типажі певної революційної епохи, художні колажі з архівних світлин, доповнених відповідним текстом, а також передбачено монітори для демонстрації тематичних відеороликів на основі кінохроніки.

    ДОВІДКОВА ІНФОРМАЦІЯ

    Організатори: НЦДКС "Український дім", Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції гідності; Український інститут національної пам'яті.

    Партнери: Одеський історико-краєзнавчий музей; Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації, Український інститут історії моди, військово-історичний клуб "Повстанець", Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г. С. Пшеничного.


    Час проведення: 9 серпня - 2 вересня 2017 року.
    Офіційне відкриття: 9 серпня о 15.00.
    Місце проведення: вул. Ланжеронівська, 24А, Виставкова зала
    Одеського історико-краєзнавчого музею.
    Години роботи: 10.00-17.00. Вихідні дні: четвер, п'ятниця.


    АКРЕДИТАЦІЯ ТА ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ щодо проекту "ВІДВАЖНІ: НАШІ ГЕРОЇ":
    за посиланням history.odessa.ua, maidanmuseum.org,
    за телефонами +38(067)508-26-39, +38(093)503-72-88, +38(099)717-59-95
    або за електронною адресою maidanmuseum@gmail.com.


ЗАПРОШУЄМО ВШАНУВАТИ БОРЦІВ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ РАЗОМ!
































































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр