НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка ""Кишенькова артилерія" в обороні Одеси 1941 року"

     Дослідник оборони Одеси С.А.Вольський відмічав: "Важко знайти в історії війн інший приклад, коли так сміливо порушувалися б встановлені стандарти зброї…Але всі види зброї, виготовлені трудящими Одеси, несли смерть фашистам".
     У період серпня-жовтня 1941 р. Одесу штурмували до 18 дивізій нацистських, більше 100 літаків і близько 100 танків. Добре організована взаємодія сил та поєднання ресурсів Приморської армії, Чорноморського флоту і обложеного міста не дозволили ворогу зім'яти оборону Одеси, та завдали йому значних втрат. Внесок міста в спільну оборону став одним з факторів успіху, що зіграв у тяжкі дні серпня 1941 р. вирішальну роль. Саме Одеса забезпечила основне поповнення бійців Приморської армії, будівництво оборонних рубежів, виготовлення і ремонт життєво необхідного фронту озброєння на підприємствах міста.
     В тяжких боях в червні-липні 1941 р. велику кількість озброєння та техніки було безповоротно втрачено, а у зв'язку з блокуванням Одеси з суші - поставки озброєння майже припинилися. Для стримування багато переважаючого за силами і засобами противника розпочалась комплексна робота по організації виробництва зброї. 22 серпня Військова рада Одеського оборонного району (ООР) створила оперативно-виробничу групу (Оборонну комісію). Ставилося завдання організувати цілодобову роботу підприємств, а також спорядження виїзних майстерень для роботи поблизу передової лінії фронту, ремонту пошкоджених танків, бронемашин, гармат, мінометів, стрілецького озброєння, автотранспорту і польових кухонь; виробництва протитанкових їжаків, лопат, кирок, сокир, запалів для пляшок з горючою сумішшю, вибухівки протитанкових і протипіхотних мін, колючого дроту. Потрібно було розробити відповідну технологію.
     В Приморській армії гранат не вистачало, тому їх виготовляли у Одесі. За основу обрали циліндр радянської ручної гранати РГД-33. В якості вибухового складу - селітру, перемішану з тирсою. А потім гранату обмотували 3 мм дротом. Інколи замість дроту використовували мотоциклетні ресори. Завод імені Петровського отримав завдання освоїти виготовлення ручних гранат. Для його виконання, за рішенням командування оборонного району, на завод була повернута частина кваліфікованих робітників, призваних на фронт. Колектив заводу переведено на казармене становище. Було освоєно виробництво металевої частини гранати. Через відсутність вибухівки, для наповнення гранат вирішили використовувати аміачну селітру, запаси якої були на заводі "Більшовик". Цим зайнялася група вчених: професор індустріального інституту Е.К.Лопатто, доценти П.Я. Крайній, В.Д.Александров, В.Л.Варламов, наукові працівники університету, Л.В.Мазур і С.В Кублановський, директори заводів ім.Петровського і "Більшовик" М. М.Сорокін і С.П. Трубников, інженери А.В.Соколовський, П.К.Романов та інші. Вони створили капсуль-детонатор і запал до нього. 5 вересня були проведені випробування. Комісія з представників інженерного, хімічного та артилерійського відділів штабу ООР встановила придатність запропонованих капсулів-детонаторів. Завод імені Петровського в кооперації з заводом "Більшовик" швидко налагодили виробництво і стали щодня випускати 15-17 тисяч гранат.
     Скляний завод виготовив 90000 пляшок із горючою сумішшю (ГС), які згодом споряджались "одеськими" запалами і користуватися ними стало набагато безпечніше. На упаковці бійці читали звернення: "Товаришу! Запал і пляшка виготовлені в Одесі. Не пускай ворога в наше місто, підпали танк!". Випуск запалів до пляшок з ГС освоїла артіль "Комсомолка", яка до війни виробляла крем для взуття. Виробництво навіть перекривало потреби Приморської армії. При евакуації невикористані пляшки і напівфабрикати відправили до Криму.
     "Кишенькова артилерія" вписала багато яскравих епізодів в 73-денну оборону Одеси: дії протитанкового дивізіону капітана В.І. Барковського 18 серпня 1941 р. у Західному секторі, подвиг 250 робітників Донбасу, при обороні 412-ї берегової батареї, імена О.М. Хмелевського, О.І. Нечипоренка назавжди залишаться в історії нашого рідного міста і України.
     На виставці представлені документи, фотографії, матеріали, які ілюструють історію створення, виробництва та застосування одеської "кишенькової артилерії".

Відкриття виставки ""Кишенькова артилерія" в обороні Одеси 1941 року"
відбудеться: 12 жовтня 2017 р., о 13.00,
за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування виставки: з 12 жовтня по 12 листопада 2017 р.
щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідний день - п'ятниця.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.




















           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр