НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Свідоцтва доблесті"

(присвячена 120-річчю з дня народження Р. Малиновського, приурочена до Дня звільнення Одеси від нацистських окупантів)


     Родіон Якович Малиновський (1898-1967) - полководець Другої світової війни 1939-1945 рр., державний діяч, Маршал Радянського Союзу (1944), Міністр оборони СРСР (1957-1967), Двічі Герой Радянського Союзу, Народний герой Югославії, кавалер ордена "Перемога", народився в Одесі. Дитинство його пройшло на батьківщині матері - Поділлі. Підлітком працював різноробочим, у одеському магазині. З початком Першої світової війни 1914-1918 рр., пристав до вояків, став кулеметником, був нагороджений Георгіївським хрестом. У 1916 р. Малиновський був відправлений у Францію, у складі Російського експедиційного корпусу. Родіон брав участь у боях на Західному фронті, у революційних виступах. Потрапивши до Іноземного легіону, воював у Франції до Перемоги, здобув 4 військові нагороди. У 1919 р. він повернувся на батьківщину через Владивосток, і вступив до Червоної армії, брав участь у боях з колчаківцями. У грудні 1920 р., закінчивши командирські курси, Малиновський продовжив службу. Після Військової академії ім. М. Фрунзе (1930), Родіон Якович перебував на штабній роботі. З січня 1937 р. по травень 1938 р. він - учасник міжнародної військової підтримки республіканської Іспанії. З 1939 р. викладав у Військовій академії.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Malinovkiy_with_georg.jpg
    У 1941 р. генерал-майор Р.Я. Малиновський був призначений командиром 48-го стрілецького корпусу у Одеській військовій окрузі. З перших днів нацистської агресії, тримав оборону на державному кордоні по р. Прут. З серпня 1941 р., він командував 6-ю армією, а в грудні був призначений командувачем військами Південного фронту. У 1942 р. - на поч. 1943 р., Малиновський - активний учасник Сталінградської битви, зокрема, розгрому групи армії "Дон".
    З лютого 1943 р. Малиновський командував військами Південного фронту, а з березня - Південно-Західного фронту (далі - 3-й Український фронт). На початку 1944 р. війська фронту брали участь у наступальних операціях, в ході яких, було форсовано Південний Буг, звільнено Миколаїв і Одесу. Блискуча за задумом, Одеська наступальна операція, попри запеклий опір німецько-румунських військ, криваві бої на Дністрі, завершилися переможно, без обстрілу міста тяжкою артилерією, чим особливо опікувався Родіон Якович.
    У травні 1944 р. Малиновський очолив 2-й Український фронт, війська якого, в ході Яссько-Кишинівської операції, розбили основні сили групи армії "Південна Україна". Підпис Родіона Яковича стоїть під угодою, про перемир'я з Румунією. У жовтні 1944 р. - квітні 1945 р., війська 2-го Українського фронту нанесли поразку ворогу, звільняючи землі Угорщини, Чехословаччини і увійшли у Відень.
    З липня 1945 р. Родіон Якович командував військами Забайкальського фронту, які завдали головний удар у Маньчжурської операції, по розгрому японської Квантунської армії. В подальшому маршал Малиновський обіймав високі посади в армії. У жовтні 1957 р. його було призначено міністром оборони СРСР. Завдяки Малиновському, було суттєво підвищено потужність і обороноздатність Збройних сил Радянського Союзу, проведено їх стратегічне переозброєння.
    Син свого часу, Малиновський несе частку відповідальності за зовнішню і внутрішню політику радянського керівництва. Але у його яскравому і насиченому подіями житті, переважають шляхетні почуття і героїчні діяння, які обумовили становлення його непересічної особистості, від солдата до полководця, з плеяди переможців нацизму.
    У останні роки життя, Малиновський працював над книгою спогадів, знову линув думками на пагорби та рівнини Поділля, гамірливі вулиці Одеси.
    Одесити шанують свого уславленого земляка, якому встановлено бюст Двічі Героя Радянського Союзу (1965). На честь Родіона Яковича названо вулицю і район м. Одеси. В одеських музейних закладах і бібліотеках зберігається історичні реліквії і література - свідоцтва геройства і гідності.
    На виставці "Свідоцтва доблесті" представлені фотографії, документи, мемуари, що розповідають про Р. Малиновського, його особисті речі з фондів Одеського історико-краєзнавчого музею та матеріали з Інтернету.

Відкриття виставки "Свідоцтва доблесті": 5 квітня 2017 р., о 13.00, за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування виставки: з 5 квітня по 20 травня 2018 р. щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідний день - п'ятниця.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.




           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр