НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Міжнародне товариство німців України "Відергебурт", м. Київ

Благодійний фонд "Товариство Розвитку", м. Одеса

Виставка "Німці в Україні: історія і культура"
(від X століття до 1939 року)

Першими переселенцями з Європи були не тільки вихідці з німецьких князівств, а й голландці, шведи, австрійці, швейцарці, французи, які влаштувалися в Поволжі. А першою українською губернією, що прийняла переселенців з Франкфурта-на-Майні (1767), стала Чернігівщина. Тут вони заснували п'ять землеробських і одну ремісничу колонії. Поруч з ними поселилися меноніти з Нідерландів. У пониззі Дніпра виникла шведська колонія (1781). Через шість років, під Єлисаветградом оселилися німецькі переселенці, які заснували колонію Альт-Данциг (1787). У районі Хортиці виникли менонітські колонії Кронсвейде, Нейенбург, Нейендорф, Розенталь, Шенвізе, Шенгорст, Ейнглаге. Поблизу Катеринослава оселилися німецькі лютерани (Йозефсталь) і католики (Ямбург). Незабаром, на картах Причорномор'я, Криму та Волині з'явилися поселення Баден, Блюменфельд, Ватерлоо, Гросс-Лібенталь, Клейнендорф, Лібенау, Люксембург, Мюнхен, Найфельд, Рорбах, Страсбург, Фрідріхфельд, Цюрихталь, Ельзас ...
    Велика німецька діаспора жила в Одесі. За переписом 1897 р. у місті проживало 10248 німців, в тому числі 7217 лютеран, 2217 католиків, 247 реформатів і 567 представників інших віросповідань. Німецькі переселенці привезли до Одеси досвід і традиції міської неземлеробської праці, що забезпечило їй розвиток ремесел, торгівлі, і не просто ярмаркової, а торгівлі прогресивної, постійної, що давало місту стабільний високий дохід. До середини ХІХ ст. в Одесі було декілька німецьких цехових управ: столярна, шевська, каретна, інструментальна, палітурна, кондитерська, кравців і годинникових справ та ін. Всього на початку ХХ ст. німцям в Одесі належало понад 20 різних підприємств: механічних, чавуноливарних, машинобудівних, лакофарбових, миловарних, борошномельних, пивоварних та ін.
    Прихід до влади більшовиків у 1917 р. і наступні за цим зміни вкрай негативно позначилися на житті національних меншин, в тому числі і для німців України. Масові репресії (розкуркулення, виселення, депортація) призвели до того, що на 2001 рік в Україні проживало 33 тис. німців, в основному в Донецькій, Дніпропетровській, Закарпатській та Одеській областях і в Криму.
    Виставковий проект був реалізований у 2016 р. завдяки Міжнародному товариству німців України "Відергебурт" (м. Київ), за ініціативи Ради німців України, при фінансовій підтримці федерального уряду Німеччини, через Благодійний фонд "Товариство Розвитку" м. Одеса.
    На виставці представлено понад триста унікальних документів, фотографій і карт, значна частина яких ніколи не публікувалася в пресі.
    Автор концепції і текстів д-р Альфред Айсфельд.

Відкриття виставки "Німці в Україні: історія і культура": 23 серпня 2018 р., о 14.00,
за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування виставки: з 23 серпня по 23 вересня 2018 р.
щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідний день - п'ятниця.
Телефон для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.












































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр