НОВИНИ




Виставка "Прапор Незалежної України"

(до Дня Державного Прапору України)


     Державний прапор - офіційна ознака держави, символ її суверенітету. Опис та використання державного прапора фіксується в законодавчому порядку.
     Державний прапор суверенної України, був затверджений постановою Верховної Ради від 28 січня 1992 р. Ним стало синьо-жовте полотнище з відношенням сторін 2:3. Державний прапор України визначається чинною Конституцією України (прийнята 28 червня 1996 р. Розділ 1, ст. 20.).
     Сполучення жовтого та синього, або блакитного кольорів на прапорах та у гербах відомо з часів нащадків Даниїла Галицького. XIII - XIV ст. У 1848 р. національна гвардія Галичини мала синьо-жовті, або жовто-сині прапори. На поч. XX ст. українські січові стрільці мали прапор - блакитне полотнище з золотистим обрамленням. На ньому з однієї сторони зображався Архистратиг Михаїл, з іншої - емблема УСС.
     На державному рівні жовто-блакитний прапор вперше запропонував міністр морських справ Української Народної Республіки Д. Антонович на засіданні Малої Ради 18 січня 1918 р. Жовто-блакитне полотнище мало відігравати роль як український морський прапор. Він мав такий вигляд: дві смуги - вгорі жовта, внизу синя та золотий знак князя Володимира - тризуб з хрестом. Уперше новий прапор був піднятий 29 квітня 1918 р. на лінійному кораблі "Георгій Побідоносець" у Севастополі.
     У січні 1918 р. на будинку Народного секретаріату у військових справах "висів червоний прапор, але в куточку, зверху біля древка були нашиті дві смужки - жовта і блакитна". Певно, це був один з варіантів символіки держави, що до 16 січня 1919 р. звалася у документах Українською Народною Республікою, Українською робітничо-селянською республікою тощо.
     З приходом до влади гетьмана П. Скоропадського жовто-блакитний прапор УНР замінено на блакитно-жовтий. Наказом від 18 липня 1918 р. цей прапор затверджувався як державний і військовий. 13 листопада того ж року блакитно-жовтий прапор, став державним для Західно-Української Народної Республіки.
     Синьо-жовті прапори були і в проектах Конституцій УНР, розроблених 1920 р. Всеукраїнською Національною Радою (у Кам'янці-Подільському 9 - 13 травня) та Урядовою Конституційною комісією Української держави (у Тарнові 1 жовтня).
     Вперше у новітній історії України синьо-жовте полотнище було піднято перед будівлею Київської міськради на Хрещатику 24 липня 1990 року. А поряд, як і раніше, тріпотів у повітрі червоно-блакитний прапор Української Радянської Соціалістичної Республіки.
     23 серпня 1991 р. група народних депутатів внесла синьо-жовтий прапор до сесійної зали Верховної Ради. Наступного дня Україна проголосила незалежність.
     23 серпня 2004 р. Президент України Л. Кучма підписав Указ №987/2004 "Про День Державного Прапора України". Цим Указом "на вшанування багатовікової історії Українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України" встановлено в Україні свято - День Державного Прапора України.

Експонування виставки "Прапор Незалежної України України": з 23 серпня по 15 вересня 2018 р.,
за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Телефон для довідок: 726-26-08, 722-84-90
















           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр