НОВИНИ



Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації
Одеський історико-краєзнавчий музей
Біляївський районний історико-краєзнавчий музей

Виставка "Історія краю у музейних експозиціях. Земля Біляївська"
(в рамках обласного проекту "Історія краю у музейних експозиціях")


     Сторінки нашої історії багаті на яскраві події, світлі і сумні, вони зберігають імена людей, які були сміливими, стійкими, працьовитими, розповідають про сьогодення. Багатогранне життя, минувшину і сучасність можна пізнавати і вивчати в експозиціях музеїв області.
     З 31 жовтня по 27 листопада 2018 р. у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею розміщено експозицію, присвячену історико-краєзнавчим музеям Біляївського району, зібрання яких дають змогу більш глибоко розповісти про історію краю.
     Районний історико-краєзнавчий музей було відкрито у 2006 році. Незабаром, згідно рішення Біляївської районної ради від 4 квітня 2007 р. № 136-Y була утворена рада музею, затверджено Положення та склад ради у кількості 10 чоловік. Очолює музей, від дня його створення, Євгенія Василівна Коваленко - відмінник освіти, вчитель вищої категорії, поетеса. Основний фонд налічує 2240 експонатів. У своїй більшості це фотографії, документи, присвячені подіям II світової війни та сьогоденню. В музеї працює патріотичний клуб "Пошук", клуб поетів Біляївщини "Ліра", дитяча театральна студія "Арлекіно", проводяться виставки місцевих художників, майстрів декоративно-прикладного мистецтва, презентуються збірки поезії та прози, втілюються у життя розроблені освітні програми для учнів Біляївського району.
     Біляївський районний історико-краєзнавчий музею має 2 філії: музей Бойової та Трудової слави в с. Іллінка та історико-краєзнавчий музей в с. Яськи.
     Музей Бойової та Трудової слави в с. Іллінка, який очолює Віктор Андрійович Бондарчук, створений руками чудової людини, мешканця цього села, який зібрав унікальну колекцію музейних предметів, які розповідають про наш край, зокрема, Міжлимання. Музей розміщується в приміщенні сільської ради, його площа складає 75 кв.м. В першій залі діє експозиція з військово-історичної тематики, а в другій - історико-краєзнавча. Багато односельців, служителі Свято-Іллінського православного храму допомогли у зборі експонатів. Не залишились осторонь мешканці усього Міжлимання. А народний депутат України Прессман О.С. надав допомогу у проведенні ремонту приміщення та придбанні меблів.
     В експозиції музею представлені археологічні знахідки від кам`яного віку до античності, вражає колекція предметів побуту, сільськогосподарського начиння, нумізматики. Також, представлені унікальні предмети II світової війни. Окремі розділи експозиції розповідають про учасників Афганської війни, АТО та Чорнобильських подій тощо. Фонд музею налічує 1700 одиниць збереження.
     Меморіальний музей - комплекс "Партизанська слава" розповідає ще про одну сторінку героїчного минулого, про тих, хто залишився незламним і в тилу ворога продовжував боротьбу, у складі партизанських загонів та підпілля. Урочисте відкриття музею відбулося 9 травня 1969 року. Наземна і підземна частини комплексу розташовані на площі в 3 гектари. В підземній частині - імітація табору партизанського загону, яка включає в себе барикади, колодязь зв`язку, пост №1. Довжина екскурсійного маршруту в катакомбах 500м., на глибині 12-14 м. В наземній частині розташовані зразки військової техніки. Музейний фонд складає 233 одиниці основного фонду. 21 рік очолює музей Олег Степанович Овсюк - не просто директор цього закладу, а професіонал, гарний господар, який вболіває за свою справу.
     Меморіальний комплекс "Партизанська слава" є візитною карткою Одещини. Його відвідують туристи з ближнього і дальнього зарубіжжя, школярі та студенти різних регіонів України. Про унікальний комплекс створено багато телевізійних проектів, художніх і документальних фільмів.
     Музеї Біляївщини проводять значну просвітницьку діяльність, активно співпрацюють з ветеранськими організаціями, редакціями районної та міських газет, закладами культури та освіти. Але на зробленому не зупиняються і продовжують збирати старожитності, предмети різного призначення для оновлення своїх експозицій, що і є головною метою в музейній діяльності: зібрання і збереження культурного надбання свого краю.

Відкриття виставки "Історія краю у музейних експозиціях. Земля Біляївська": 31 жовтня, о 13.00
за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а, Виставкова зала Одеського історико-краєзнавчого музею
Експонування виставки: з 31 жовтня по 27 листопада2018 р.
Тел. для довідок: 722 - 48 - 67; 726-26-08
































































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр