НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Лялька-мотанка XXI сторіччя"
Творчість Ю. Горячевої (м. Одеса)


    
     Лялька-мотанка є одним із своєрідних символів України. Вона з давніх давен займає важливе місце в народній культурі, у ритуалах, які відображають світ жіноцтва, його місце у житті суспільства. Сьогодні, у добу відновлення історичної пам'яті українського народу, його повернення до своїх витоків, лялькою займаються люди різних поколінь, різних професій, як у місті, так і в селі. Природньо, що і в українок зростає потреба займатися творчістю - рукоділлям, ремеслами, джерелами яких є прадавня культура. Саме тому створення ляльки-мотанки стало одним із напрямків залучення сучасної жінки до культурного досвіду минулих поколінь. У народної ляльки є дуже цінні якості - її створення дає чудові уроки технології, формобудування та художнього конструювання з тканини та природних матеріалів. Цей творчий простір дає можливість знаходити нові цікаві, несподівані пластичні рішення форми. Втілення нових цікавих ідей демонструє виставка "Лялька XXI сторіччя", автором якої є молода, але креативна майстриня Юліанна Горячева. Вона дотримується принципу вироблення ляльки - мотанки, але йде далі, створюючи художні образи, будуючи фрагменти спектаклів, народних обрядів, продумуючи для кожної ляльки характер, історію і образ.
     Юліанна Валентинівна родом з м. Бендери (Молдова). У 1989 році вступила до факультету "Архітектура будівель і споруджень" Одеської державної академії будівництва і архітектури, а у 2014 році отримала другу вищу освіту - по спеціальності - психолог.
     Зацікавленість лялькою-мотанкою з`явилася після відвідування у 2016 році Сорочинського ярмарку, тоді і була зроблена перша лялька, а потім згадалася бабуся, її будинок і скриня, наповнена "скарбами". На жаль, вже немає бабусі і скрині зі "скарбами", але пам'ять поколінь непідвласна обставинам і часу, її феномен не завжди підвладний аналітикам. Для вчених до сих пір певні питання залишаються таємницями. І для Юліанни таємниця ляльки-мотанки стала магічною.
    Ось вона вже учасник проектів і конкурсів. Її роботи вражають на виставках "Японія і Я" (музей Західного і Східного мистецтва), "Український ляльковий Ренесанс" (Одеський український музично-драматичний театр ім. В. Василька), "Таємниця української ляльки" (авторський проект Алли Стоян). А ще вона була учасником проекту "Культура" і он-лайн конкурсу "Ляльковий майстер" і "ЗаБаВа". В планах на майбутнє - участь у нових акціях і проектах, створення нових образів.

Відкриття виставки "Лялька-мотанка XXI сторіччя" відбудеться 26 лютого 2019 р., о 13.00,
у Музеї "Степова Україна" (відділі Одеського історико-краєзнавчого музею),
за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а.
Експонування виставки з 26 лютого по 5 квітня 2019 р.
Тел. для довідок: 722-48-67; 722-21-10; 726-26-08












































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр