НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об`єктів культурної спадщини
Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Жертовність в ім'я Гідності"
(до Дня Героїв Небесної Сотні)


    
     На виконання Указу Президента України "Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні" від 11.02.2015 р. №69/2015 та згідно Плану роботи на 2019 рік, Одеський історико-краєзнавчий музей підготував та подає до уваги громадськості виставку, присвячену 5-й річниці драматичних подій на Майдані.
    Небесна Сотня - це нова легендарна сторінка історії України. Це історія боротьби та мужності, гідності й братерства, трагічності й любові до народу, країни, свободи. Саме на таких прикладах будується національна ідентичність, адже герої назавжди входять в історію своєї Батьківщини. Ці події назавжди закарбували у свідомості українського народу важливість захищати свої права. Історія - це досвід країни, тому треба добре пам'ятати її уроки.
     Був ранок 20 лютого 2014 року. Після трьох місяців протестів країна завмерла в очікуванні і непевності. Євромайдан був відрізаний від цілого світу: метро зупинилося, під'їзди до Києва - блоковані. Політики безуспішно намагалися домовитись…
     Велика група відчайдушних оборонців Майдану атакувала силовиків із спецпідрозділів "Беркуту" і внутрішніх військ угору Інститутською вулицею і потрапила під обстріл. Чоловіки стали живими мішенями для снайперів, що чатували там.
     Попри стрілянину, Самооборона Майдану вперто йшла вперед. Під кулі. Перші лави падали, за ними з'являлися нові… і нові… За кілька годин у центрі європейського міста було розстріляно півсотні людей. Ще близько тридцяти загинуло напередодні… Кадри цієї розправи облетіли та шокували весь світ.
     Експозиція виставки не оминула й тих, хто загинув по інший бік барикад. Вони також жертви злочинного режиму. З Майдану не повернулись 17 співробітників МВС та військовослужбовців нині вже не існуючих внутрішніх військ України.
     Проте як виявилося, Небесна Сотня налічує набагато більше загиблих. Українці поклали життя за свободу не тільки на Майдані і не тільки у Києві. Їх більше сотні.
     Віддані героями Небесної Сотні життя - за Україну, за волю і незалежність нашого народу засвідчили найвищу міру любові до рідної землі. Вони прожили різне життя - хто довге, а хто зовсім коротке. Вони були дуже різними, але їх, як сотні тисяч учасників Майдану, мільйони по всій Україні та в цілому світі об'єднало прагнення правди. Правди - як природного єднання істини та справедливості. Правди, яка би була основою державного, суспільного й особистого життя. Вони разом з українським народом повстали проти брехні, корупції, наруги над волею людей. Заради майбутнього, для оновленої, кращої України вони в буквальному розумінні виконали те, про що кажуть нам рядки національного гімну - "Душу й тіло ми положим за нашу свободу". А нам належить зробити все, щоб збудувати таку Україну, за яку вони поклали своє життя.
     Основу виставки склали матеріали: світлини, побутові речі, фрагменти спорядження військових формувань, друковані видання - книги, брошури, листівки, плакати, саморобні агітаційні матеріали, мистецькі твори, надані безпосередніми учасниками подій на Київському та Одеському Майданах - І. Новосадським, В. Дьяченком, В. Малофеєвим, С. Шнейдером, А. Танцюрой, Т. Айвазовою, О. Вінницьким, В. Овчаруком, також, С. та О. Гриценками, фотографом С. Поляковим, художником О. Гапченком, священником В. Сеником, та релігійною громадою Храму Різдва Христового Української православної церкви Київського патріархату та ін., також предмети з фондів Одеського історико-краєзнавчого музею.


Відкриття виставки "Жертовність в ім'я Гідності" відбудеться: 20 лютого 2019 р., о 14.00,
за адресою: вул. Гаванна, 4, Одеський історико-краєзнавчий музей.
Експонування: з 20 лютого по 20 березня 2019 р.,
щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідний день - п'ятниця,
Тел. для довідок: (048) 726-26-08, 722-84-90.




































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр