НОВИНИ




Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації

Одеський історико-краєзнавчий музей

Виставка "Паперове диво" (Витинанки)


     Витинанки, які своїми витоками заглиблені у дохристиянські часи, повно і органічно увійшли в культуру і побут українців. Ними, як оберегами, прикрашали балки, печі, вікна в хатах, дарували їх близьким людям на Різдво й Великдень. Та й взагалі багато народів світу виготовляли ажурні орнаменти зі шкіри, хутра, березової кори та інших матеріалів. Свідченням цього є археологічні знахідки. Паперова витинанка примандрувала до нас з Китаю.
     Пізніше паперові прикраси були популярними в Персії, а потім - в Туреччині, з якої потрапили до Європи через Венецію та Угорщину. Витинанки також були поширені у білорусів, поляків, євреїв, росіян, словаків, литовців та інших народів. Але в кожній країні вони мали свою специфіку, індивідуальність, колорит.
     В Україні перші паперові витинанки з'явилися у XVII - XVIII ст. Це були так звані кустодії - підкладки для печаток. Серединки цих витинанок залишали цілими, а краї прикрашали ажурними візерунками. Кустодії виготовляли для власних потреб писарі сотенних, полкових та генеральних канцелярій. Вони були відомі також у Польщі, Литві, Росії та Франції.
     Витинанки спершу були поширені в шляхетному середовищі. Коли ж папір за ціною став доступним для широких верств населення, вони увійшли майже до кожної української оселі. Навіть в найбіднішій хаті винахідливі господині прикрашали вікна і стіни витинанками, щоб хоч у такий спосіб надати житлу привабливості і ошатності.
     Розвиток витинанки припадає на кінець XIX - початок XX ст. Передова інтелігенція звернула на них увагу, почала збирати й популяризувати.
     Пісня в папері... Мережане сяйво... Мелодія душі... Павутина, заплутана в росах... Так поетично називають витинанку ті, хто розумів її простоту і велич водночас.
     Виставка представляє роботи Жанни Баркар і вихованців Одеської художньої школи №2.
     Жанна Баркар, закінчила Одеське художнє училище ім. М.Б.Грекова, відділення живопису, і своє творче життя не відділяє від творчості своїх учнів. Вони разом беруть участь у виставках, конкурсах, фестивалях.
     До Жанни Баркар приходять діти, які мають потяг до народного мистецтва. Тут вони навчаються малюванню, декоративному розпису, техніці витинанки, писанкарству. Перші витинанки - сніжинки, які діти виконують до новорічних свят, надалі переростають у чудові аплікації з кольорового паперу, мозаїку, об'ємну паперову пластинку і, звичайно витинанку.


Відкриття виставки "Паперове диво" (Витинанки)
відбудеться 3 квітня 2019 р. о 16.00.
у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею,
за адресою: вул. Ланжеронівська, 24а,
Експонування виставки: з 3 по 30 квітня 2019 р.,
щоденно з 10.00 до 17.00, вихідні дні: четвер, п'ятниця.
Тел. для довідок: 722-48-67; 726-26-08.




















































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр