НОВОСТИ



Управління культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації
Одеський історико-краєзнавчий музей
Виставка "Есмінець "Сообразительный"
(до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни)


     У бойових діях 1941-1944 рр. у водах Чорного моря взяла участь велика кількість кораблів Військово-Морських Сил та цивільних суден. Але тільки екіпаж у складі 271 чоловіка гвардійського ескадреного міноносця "Сообразительный", почавши бойову службу з морської атаки порту Констанца вранці 26 червня 1941 р., у всіх боях не втратив жодного моряка вбитим.
    Будівництво корабля почалося в 1936 році, а 26 серпня 1939 р. новий есмінець був спущений на воду для тривалих ходових випробувань з подальшим прийняттям на озброєння Чорноморського флоту до складу 3-го дивізіону ескадрених міноносців
    7 червня 1941 р. у Севастополі корабель, маючи водотоннажність в 2529 тонн і максимальною швидкістю в 36 вузлів, володів потужним озброєнням у вигляді чотирьох 130-мм гармат, 76-мм зенітних гармат, 37-мм гармат і кулеметів ДШК. Одним з головних завдань екіпажу була боротьба з підводними човнами.
    З кінця серпня 1941 р. корабель взяв активну участь в обороні Одеси, ведучи вогонь з моря по нацистсько-румунським військам, перевозячи важливі вантажі і конвоюючи судна Азовсько-Чорноморського пароплавства.
    Після евакуації військ Приморської армії в Крим, починаючи з 29 грудня 1941 р. "Сообразительный" увійшов до складу загону кораблів охорони Керченсько-Феодосійської десантної операції, за перші дні боїв випустивши 122 снаряди головного калібру. Вже в 1943 р. есмінець висаджував десант в районі Керчі, підтримуючи його вогнем гармат, відбиваючись від нальотів авіації, а починаючи з другої половини травня, одним з перших кораблів ескадри Чорноморського флоту повернувся в бухти основної бази - місто Севастополь. Довгі роки гвардійський екіпаж корабля був передовиком бойової підготовки, нараховуючи більше половини моряків надстрокової служби. З появою нових систем озброєння есмінець "Сообразительный " був виведений зі складу Чорноморського флоту 19 березня 1966 р., з передачею корабельного прапора екіпажу нового протичовнового корабля під тією ж назвою.
    На виставці представлені фотографії корабля і членів його екіпажу, корабельні прилади і спогади командира корабля С.Воркова з фондів Одеського історико-краєзнавчого музею. Окремо необхідно відзначити фотографії з альбому ветерана екіпажу, колишнього штурмана есмінця "Сообразительный" гвардії капітана 1-го рангу В.Іванова, на яких зображено корабель, а головне - офіцери, старшини і матроси легендарного есмінця. Ми згадуємо їх у ці дні, бо вже 26 червня 1941 р. вони здійснили перший бойовий похід до західного узбережжя Чорного моря.


    Експонування виставки "Есмінець "Сообразительный": з 22 червня 2019 р.
    за адресою: вул. Дача Ковалевського, 150,
    Меморіал героїчної оборони Одеси (філія Одеського історико-краєзнавчого музею).
    Експонування: з 22 червня по 21 липня 2019 р.,
    щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідні дні - понеділок, п'ятниця.
    Тел. для довідок: (048) 746-72-29; 726-26-08.




           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр