НОВОСТИ


Український інститут національної пам'яті

Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації 

Одеський історико-краєзнавчий музей

 

Виставка

 

 «Тріумф Людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ»

 

Виставковий проект «Тріумф Людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ», було задумано та втілено Українським інститутом національної пам’яті у співпраці з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ.

Матеріали пересувної виставки розповідають про систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував своїх в’язнів, аби витиснути з них максимум і перетворити на слухняних «будівників комунізму». Зокрема, в ній йдеться про те, як українці, кинуті в табори, зберігали гідність, гуртувалися в мережі спротиву та врешті-решт спричинилися до повстань, які цю систему развалили. Окремі розділи виставки розповідають про національний спротив кримських татар, про дисидентів-шестидесятників, про в’язнів совісті, яких переслідували за релігійною ознакою. 

«Українці в ГУЛАГу не мали тисяч легіонів для перемоги, вони самі були легіонерами та преторіанцями, однак вірними не імперії, а своїй Батьківщині – Україні. І вони тріумфували, хоч їхня боротьба і розтягнулась на 74 роки, поки існував комуністичний тоталітарний режим та система його концтаборів. Вони тріумфували 24 серпня 1991 року, коли Чорновіл, Лук’яненко та інші політв’язні вносили до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор», –  зазначає керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак.

 

Автори: Ігор Бігун, Володимир Бірчак, Володимир В’ятрович, Леся Бондарук, Олеся Ісаюк, Анна Олійник, Ярина Ясиневич

Над проектом працювали: Наталія Бик, Богдан Завітій, Іван Кішка, Петро Клим, Андрій Когут, Катерина Ніколаєнко, Олена Шарговська, Назар Ясиневич, Дмитро Вортман.

 

 

Відкриття  виставки «Тріумф Людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ»

відбудеться: 10  вересня 2020 р., о 14.00,
за адресою: вул. Дача Ковалевського, 150,

Меморіал героїчної оборони Одеси (філія Одеського історико-краєзнавчого музею).

Експонування: з 10 вересня по 07 жовтня 2020 р.,
щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідні дні – понеділок, п'ятниця.

Тел. для довідок: 746-72-29; 726-26-08; 722-84-90

 




    





























































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр