НОВОСТИ



Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації

 

Одеський історико-краєзнавчий музей

 

Персональна виставка

 «Арт-терапія «Благополуччя»

 

(мистецтво Віолетти Лашкул, м. Одеса) 

 

Ще в давні часи такі види ремесел як плетіння, вишивка, різьблення на деревині, гончарство, ткацтво, валяння, декоративний розпис вкрай необхідні в побуті, в руках умільців ставали мистецтвом. З кращими зразками творчості митців Одещини відвідувачі музею «Степова Україна» – відділу Одеського історико-краєзнавчого музею знайомляться на виставках. Аура музею дозволяє відволіктися від буденного і зануритися в світ творчого натхнення і спокою.

Нова виставка «Арт-терапія «Благополуччя» є тому підтвердженням і знайомить з роботами прекрасної художниці, викладача образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, автора персонального проекту психології «Арт-терапія», старшого наукового співробітника Одеського історико-краєзнавчого музею Віолетти Сергіївни Лашкул.

Свою освіту пані Віолетта отримала в Санкт-Петербурзі, за спеціальністю художник народних розписів, викладач образотворчого мистецтва. Подальше навчання дозволило розробити авторський проект психологічних занять «Арт-терапія», як інструмент допомоги у вихованні дітей, їх адаптації до навколишньої середи.

Окремі вироби, а це об’ємні іграшки, панно, декоративні елементи, предмети одягу і аксесуари, прикраси, Віолетта Сергіївна створює за допомогою особливої техніки рукоділля – валяння вовни.  Історія виникнення цього ремесла бере початок ще  задовго до н. е.  В процесі валяння  вовни можна створити малюнок на тканині чи войлоці. При цьому поєднуються різні елементи рукоділля: валяння, шиття, вишивка, аплікація.

Екологічність вовни, продукту традиційного для нашого регіону, а також інші її унікальні якості, стали пріоритетними для вибору основи «Арт-терапевтичної ляльки».

У розробленому в 2014 році майстер-класі «Арт-терапія предків» Віолета Сергіївна задіяла такі види творчості як писанкарство, декоративний розпис, живопис, аплікацію тканиною, роботу з піском, що дозволяє створювати різні образи, допомагає розвивати увагу та уяву, творчі здібності, почуття форми і кольору, точність і акуратність, працьовитість.

 Робота в галузі музейної педагогіки дає можливість пані Віолетті глибше розкривати тему народної творчості на прикладі колекції музею «Степова Україна», а також, робіт сучасних художників. На виставці представлені роботи, як створені раніше, так і у 2020 році. Вони залишають радість у серці, відчуття сонця і свята.

В рамках відкриття виставки, Віолетта Лашкул проведе практичне заняття з техніки «Живопис вовною».

 

Відкриття виставки «Арт-терапія «Благополуччя» відбудеться 13 березня о 13.00,

за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а,

Музей «Степова Україна» (відділ Одеського історико-краєзнавчого музею)

Експонування виставки: з 13.03.2021 р. по 03.05.2021 р., щоденно, з 10.00 до 17.00,

Вихідні дні: четвер, п’ятниця.

Тел. для довідок: 726-26-08; 722- 48-67 

 

































































           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр