НОВИНИ



Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації 

Одеський історико-краєзнавчий музей

 

Виставка

«Трагедія людства – Чорнобиль»

 

35 років тому тому, у далекому куточку українського Полісся сталася трагедія, масштаби якої й досі не  визначені, а наслідки не прораховані.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, у результаті порушення норм експлуатації, технічно недосконалі конструкції ІV енергоблоку АЕС, не витримали напруги, можливо підсиленої землетрусом. Два послідовні вибухи, розростання пожежі, що супроводжувалися викидом у атмосферу радіоактивних матеріалів, поставило людство на межу ядерної катастрофи. Смертоносна хмара пронеслася над Східною Європою, Скандинавським півостровом, Британськими островами й досягла Північної Америки. Радіоактивними нуклідами було забруднено більше ніж 145 тис. кв. км. території України, Білорусії, Росії з  5 тис. міст та сіл, населенням 2,4 млн.

Замовчення владою СРСР реальних розмірів аварії, збільшило кількість постраждалих до 5 млн. чоловік, серед них 600 тис. дітей – людський рахунок Чорнобиля, який дедалі зростає. Величезних втрат було завдано довкіллю: мертві ліси, загиблі звірі й птахи, зараження землі та води утворило навколо ЧАЕС мертву зону, жити у якій буде неможливо протягом багатьох десятиліть. Виселення з зони 346 тис. чоловік призвело до гуманітарної катастрофи, було втрачено цілий пласт культури поліщуків.

На боротьбу з лихом піднялися кращі представники народу. Люди різних національностей «…вступили в бой с невидимой смертью». Серед них були пожежники, бійці цивільної оборони, військовослужбовці, міліціонери, будівельники, лікарі, вчені, адміністратори… У 1986-1988 рр. у ліквідації наслідків катастрофи прийняло участь близько 600 тис. чоловік. З перших днів до протиаварійних робіт залучилися наші земляки, вихідці з усіх районів Одеської області. До підрозділів Одеського механізованого полку цивільної оборони було призвано із запасу  14 тис. чоловік. Третина ліквідаторів отримали підвищені дози опромінення, геройська гибель у боротьбі з ядерною стихією, передчасна смерть від тяжкої хвороби склали їх жертовний внесок на вівтар перемоги.

Всі ці великі втрати, муки постраждалих від катастрофи, чисельність яких тільки в Україні досягає 2,2 млн., стали відомими завдяки мужності й професіоналізму журналістів, фотокореспондентів, громадянської позиції митців, привернули увагу світового співтовариства, обумовили міжнародну допомогу від урядів країн, благодійних фондів, громадських об’єднань, окремих громадян.

Послідовними діями керівництва України, Білорусії, Росії, протягом 1990-х-2000-х рр., було закладено законодавчу базу для вирішення комплексу проблем, пов’язаних з Чорнобильської трагедією. Втілюються у життя загальнодержавні і регіональні програми відродження екології, захисту культурної спадщини, підтримки ліквідаторів та їх родин, піклування про постраждале населення, увічнення пам’яті загиблих. Ці питання залишаються нагальними і сьогодні.

Контроль з боку українського політикуму і громадськості – запорука їх реалізації. Малим внеском у цю нелегку, але шляхетну  справу стало створення нашої виставки. Співробітники музею вдячні керівництву,  співробітникам та членам Одеської обласної ради, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної універсальної бібліотеки ім. М. Грушевського, Одеського національного політехнічного університету, Асоціації ветеранів Головного управління Міністерства з надзвичайних справ України у Одеській області, Асоціації «Вдовы Чернобыля», Громадської організації «Союз Чорнобиль України» в Одеській області, Українського ядерного товариства, всім добрим людям, які прилучилися до здійснення цього проекту.

На виставці «Трагедія людства – Чорнобиль» демонструються  постери, які висвітлюють різні аспекти цієї трагічної теми, також, прилади виміру рівня радіоактивного забруднення середовища та індивідуального захисту від радіації, що зберігаються в фондах Одеського історико-краєзнавчого музею.

 

Відкриття виставки «Трагедія людства - Чорнобиль» відбудеться 26 квітня  2021 г., о 13.00,

у Виставковій залі Одеського історико-краєзнавчого музею,

за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а

Експонування виставки: з 26 квітня по 26 травня  2021 р.,

щоденно з 10.00 до 17.00, вихідні дні: четвер, п’ятниця.

Тел. для довідок: 722-48-67; 726-26-08.

 





















           
 

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр