НОВИНИ



Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації 

Одеський історико-краєзнавчий музей

 

Виставка

 

«Одеса шанує, Одеса пам'ятає»

(до Дня визволення України від нацистських окупантів                                                         та 80-річчя героїчної оборони Одеси)

 

Однією з головних пам’ятних дат жовтня є День визволення України від нацистських окупантів. А ще, 80 років тому, 16 жовтня 1941 р., закінчилась героїчна оборона Одеси, яка стала моральною перемогою військ Одеського оборонного району над військами 4-ї армії королівської Румунії. Це – моральна перемога захисників міста починаючи від командування Одеським оборонним районом і закінчуючи  рядовими солдатами і матросами. Можна привести багато цифр: кількість військ, які протистояли у цій боротьбі, скільки загинуло, пропало без вісті, потрапило у полон з обох сторін, число знищеної бронетехніки, гармат, літаків, потоплених кораблів. Але це ­­– тільки цифри. За кожною цифрою – люди, які здобувають перемогу перевищуючи не тільки вимоги військового уставу, але, часто, свої людські, фізичні сили. Виставка саме про таких людей пропонується до уваги.

Командувач  Окремою Приморською армією генерал-майор Іван Петров, командир кулеметного розрахунку 25-ї стрілецької дивізії старший сержант Ніна Онілова, снайпер 25-ї стрілецької дивізії молодший лейтенант Людмила Павличенко – найрезультативніша жінка-снайпер у Другій Світовій війні, льотчики 69-го винищувального авіаполку під командуванням майора Лева Шестакова – саме завдяки таким людям Одесу залишили тільки за наказом командування. Деякі з них, як Ніна Онілова, льотчик Михайло Шилов прожили лише двадцять років. Їх іменами названо вулиці та провулки нашого міста. Їм встановлені пам'ятники та пам'ятні дошки на будинках.

А генерал армії Іван Петров, льотчики 69-го винищувального авіаполку, сотні тисяч воїнів приймали участь у звільненні України.

   На виставці представлені особисті речі, документи, фотографії цих видатних людей, які відзначилися у боях за Україну, за наше місто.

   Одеса шанує, Одеса пам'ятає…

 

 

На жаль, музей зараз, з об'єктивних причин, не приймає відвідувачів.

Після виходу Одеської області з «червоної» зони епідеміологічної небезпеки, виставку можна буде відвідати в Одеському історико-краєзнавчого музею,  за адресою: вул. Гаванна, 4,

щоденно, з 10.00 до 17.00, вихідний день - п'ятниця.

Телефон для довідок: 726-26-08; 722-84-90

 

 

































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр