НОВИНИ



Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини

Одеської обласної державної адміністрації 

КУ «Одеський історико-краєзнавчий музей»

 

Виставка

 

«ОДЕЩИНА: ІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ»

 (до 90-ї річниці з дня утворення Одеської області)

 

На південному заході Української держави розташована Одеська область. Вона простягнулась від відрогів Подільської височини до берегів Чорного моря і нижньої течії Дунаю. Їі населяють українці, росіяни, молдавани, болгари, євреї, гагаузи, греки – всього близько 2,5 млн. людей 133 національностей. У минулому їх предки захищали цю землю від ворогів, налагоджували життя, боролися за соціальне й національне звільнення. У середині XVII ст. землі понад Ягорликом та Кодимою входили до складу «Війська Запорізького». На занепад козацької держави внаслідок дій «соседей-врагов» народ відповів полум’ям Гайдамаччини, народною колонізацією Лукомор’я та Бессарабії.

Вигідне географічне положення цих територій сприяло їх перетворенню у індустріально-аграрний регіон, центром якого був розбудований Гаджибей, згодом Одеса. У ХІХ ст. вона стала центром управління трьома губерніями, а одеське градоначальство гармонійно поєднувало можливості міста та прилеглих територій. Тут розквітали наука, просвітництво та мистецтво, яскраво показала себе усьому світові багатонаціональна інтелектуальна еліта. Разом з тим Одеса завжди була міцним осередком українства, що визначило високий рівень національно-визвольної боротьби 1917-1921 рр. у нашому краї. Адміністративними одиницями УНР на Південному заході були Поділля, Подністров’я, Помор’я та Одеса з околицею.

Так зване соціалистичне будівництво 1920-1930-х років обернулося надзвичайним напруженням людських сил, руйнацією традиційних цінностей, жахом Голодомору. Але народ вистояв, зберіг духовність і національну гідність, трудолюбством відновив й укріпив економічні позиції. Відбулися радикальні зміни в устрої краю. Спроби відновити традиційну губерніальну систему, запровадити округи успіху не мали. Тому у лютому 1932 р. державне керівництво України прийняло рішення утворити 5 областей, в тому числі й Одеську. Територія та склад області неодноразово змінювалися.

Нацистське вторгнення перервало мирну працю, і трударі краю піднялися на боротьбу з ворогом. Геройська оборона Одеси 1941 р., жертовність борців руху опору, весна та літо визволення 1944 р. – ось яскраві сторінки літопису Одещини!

Не менш славними діяннями наповнена 2 половина ХХ ст. Останні зміни відбулися у 1954 р. із входженням Ізмаїльської області до Одеської. Була відновлена і досягла світового рівня економіка, міцніли міжнародні зв’язки, розвивався туризм. Наші земляки робили гідний внесок у зростання авторитету України у світі.

Нові можливості дала доба Незалежної України. Обласний устрій витримав випробування часом. Одещина, маючи значний морегосподарчий комплекс, розвинуту транспортну мережу і промисловий потенціал, багате інтелектуальне середовище та унікальне співвідношення національних культур, показує спроможність вирішувати економічні питання, дає високий рівень розвитку туристичної галузі, суспільно-політичного громадського життя.

Ювілею області присвячено наш виставковий проект. Задіяні в ньому матеріали з музейного зібрання та Інтернету висвітлюють значення державотворення і впорядкування територій для соціально-економічного і суспільно-політичного розвитку нашого краю,  стимулюють інтерес населення Одещини, зокрема молоді, до регіональної історії.

Відкриття виставки «ОДЕЩИНА: ІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ» відбудеться 24 лютого 2022 г., о 12.00,

у Одеському історико-краєзнавчомуо музеї, за адресою: вул. Гаванна, 4.

Експонування виставки: 24 лютого по 31 березня 2022 р.,

щоденно з 10.00 до 17.00, вихідний день: п’ятниця.

Тел. для довідок: 726-26-08.

 

? Відвідувачам мати при собі сертифікат вакцинації / негативний ПЛР-тест на covid-19  (до 72 годин) / довідку про нещодавнє одужання (до 105 днів), захисну маску.

 





           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр