НОВОСТИ


3 грудня 2009 р.
Виставка "Косміаді у місті діда та батька"


    3 грудня у Виставковій залі музею відкрилась виставка "Косміаді у місті діда та батька", присвячена художнику, архітектору, педагогу Георгію Петровичу Косміаді
    Георгій Петрович Косміаді народився 24 березня 1886 р. в м. Нальчик на Північному Кавказі. Вчився у школі ім. Св. Олександра при вчительському інституті в Тифлісі, потім закінчив факультет архітектури державної технічної школи в м. Баку. Художню освіту продовжив у Москві, куди переїхав в січні 1905 р. Був членом об'єднання архітекторів Москви. Йому було довірено архітектурний огляд Кремля. Працював помічником окружного архітектора Москви. В той же час він продовжував навчання в студіях відомих живописців Валентина Сєрова і Єгора Хруслова, спілкувався з композитором Сергієм Рахманіновим, чия творчість значно вплинула на його світогляд.
    Перша світова війна застала Георгія Косміаді в Москві, де, в 1915 р. він одружився на Бригіті-Фріді Федорівні Гєєрманн (1894 р.н., Москва). Пізніше, по волі обставин він опинився на Волині, де був призначений начальником VI будівельного загону Всеросійського союзу міст Північно-західного фронту. За свою службу, в січні 1916 р., Г. Косміаді був нагороджений орденом Св. Станіслава III ступеню. У тому ж році, в Рівне, з Москви до нього переїздить жінка. У Рівному народжуються їх діти: Юрій (1917 р.н.), Надія (1923 р.н.), Володимир (1931 р.н.).
    Георгій Петрович викладає малювання у всіх учбових закладах м. Рівне. Разом з учнями він проводить культурно-масові заходи та добродійні художні вечори. Також він організовує виставки своїх і учнівських робіт в Рівному, Луцьку, Варшаві і Кракові, а в 1937 р. роботи учнів Георгія Косміаді взяли участь у Всесвітній виставці дитячих малюнків у Парижі, де були високо оцінені.
    1939 рік приніс зміну в територіальний поділ Європи. Сім'я художника ухвалює рішення про переїзд до Німеччини, де з 1918 р. проживали родичі дружини, Бригіти-Фріди.З 1940 по 1945 рік Георгій Косміаді працював оформлювачем сцени у Державній опері і театрі "Талія" в Гамбурзі. Впродовж 27 років взяв участь в більш ніж 40 виставках.
    Георгій Косміаді помер 22 травня 1967 року.
    Відірваний від рідної землі обставинами складного ХХ сторіччя, Георгій Косміаді зумів створити багату у візуальному та інтелектуальному плані художню систему, яка підготувала грунт для духовного розвитку сучасного вітчизняного і світового мистецтва. Професор Георгій Косміаді мріяв, щоб його роботи та роботи його учнів залишилися на рідній землі. Бажаючи здійснити мрію батька, Надія Георгіївна Саннов-Косміаді в період з 1992 по 2009 рр. передала частину художньої спадщини батька Народному музею історії Рівненської української гімназії, Рівненському обласному краєзнавчому музею і Будинку-музею російського зарубіжжя ім. О. Солженіцина в Москві. У цей період нею були організовані виставки картин Г. Косміаді в Києві, Рівному, Москві, Берліні.
    На виставці будуть представлені художні роботи Г.П. Косміаді з фондів музею Рівненської української гімназії, з приватної колекції Надії Георгіївни Саннов-Косміаді, а також документи з архівів сім'ї. Ці реліквії відкриють жителям нашого міста творчу особу з одеським корінням і дозволять укріпити культурні зв'язки історичних регіонів України.

           




           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр