НОВИНИ




Департамент культури, національностей, релігій та охорониоб’єктів культурної спадщиниОдеської обласноїдержавної адміністрації 

ГО «Асоціація жінок України «Дія»

ГО«Центр громадянських свобод»

КУ «Одеський історико-краєзнавчий музей»

 

Артпроєкт «Звільнітьпташок!»

 

Автор - мисткиня Катерина Сита

 

Сьогодні на території рф та на окупованих земляхокрім військовополонених перебуваютьтисячіукраїнськихцивільнихзаручників. За деякимиданимиїхпонад 9500, і відомощонайменше 150 місцьутриманняв’язнів. Звільнитицивільнихнабагатоважче, аніжвійськових, хоча згідно з Женевськоюконвенцієюцивільніпід час війнизахищені й бути полоненимивзагалі не можуть.Але країна-агресор не виконуєвимогміжнародногогуманітарного права. Тому звільнення громадян України потребує активних дій не тільки нашої влади, але й всього громадянського суспільства та закордонних союзників.

У межах кампанії за звільнення цивільних полонених правозахисними організаціями «Асоціація жінок України «Дія» та «Центр громадянських свобод» спільно з українською колажисткою Катею Ситою  було створено артпроєкт «Звільніть пташок!». Героями його стали шестеро в'язнів сумління: Ірина Данилович – право захисниця, журналістка, авторка проекту «Кримська медицина без обкладинки; Ірина Горобцова  - активістка, волонтерка, айтишниця з Херсону; Валентин Вигівський – активіст Євромайдану, підприємець,  НаріманДжелялов - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналіст, Різа Ізетов – правозахисник, журналіст «Кримської солідарності»  та Сергій Цигіпа – літератор,  співзасновник музичного фестивалю «Таврійські ігри», активіст проукраїнського мітингу в окупованій Новій Каховці.

Роботи Артпроєкту представлені в найсучаснішому виді мистецтва – колажі, та розкриває драму полонених через образи пташок, що перебувають в неволі й можуть загинути без підтримки. Для створенняптахіввикористанісилуетисоколів та голубів. Сокіл — один ізсимволівсвободиУкраїні, їїнезламності, а голуб –  символ невинності, чистоти та миролюбності.

Артпроєкт закликає весь світ об’єднати зусилля, щоб звільнити українських бійців і цивільних з російського полону.

Звільнити без умов і обмінів!

 

Експонування виставки «Звільніть пташок!»: з 22січня по 05 лютого 2024 р.

в Одеському  історико-краєзнавчому музеї,

за адресою: вул. Гаванна, 4,
експонування: щоденно, з 10.00 до 16.00,

вихідні дні: субота, неділя.
Тел. для довідок: (048) 722 84 90

 

























































           
 
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр