НОВОСТИ


25 лютого 2010 р.
Виставка "Продовження традицій"

    25 лютого відкрилась виставка "Продовження традицій", присвячена 145-річчю Одеського художнього училища ім. М.Б. Грекова, за адресою: вул. Ланжеронівська, 24-а, Музей "Степова Україна".
    30 травня 1865 року у Одесі при Товаристві витончених мистецтв відкрилася рисувальна школа, якій судилося зайняти особливе місце. Її створенню сприяли відомі державні і громадські діячі краю - Новоросійський і Бессарабський генерал-губернатор граф П. Є. Коцебу та Одеський міський голова князь С. М. Воронцов. Допомагали школі відомі своєю благодійністю представники родин Гагаріних, Толстих, Маасів, Масук-Беїв, архітектори Ф. Боффо, Л. Оттон, Ф. Гонсіоровський. 30 років життя віддав викладанню у школі скульптор Л. Іоріні.
    У перший навчальний рік кількість учнів досягала 190 чоловік, і лише 33 з них платили за навчання. З кожним роком кількість бажаючих отримати художню освіту, вивчати анатомію, історію мистецтв, оволодіти технікою живопису і ліпки зростала. З часом у приміщенні Одеської біржі стали влаштовувати виставки робіт учнів школи. Кращі малюнки надсилали до Санкт-Петербузької Академії мистецтв, а їх авторів нагороджували медалями.
    У 1876 році піклуванням Великого Князя Володимира Олександровича, міська Дума виділила у центрі Одеси, на Преображенській вулиці місце для будівництва школи. Тому, після смерті Великого Князя у 1909 році, цей мистецький навчальний заклад отримав його ім'я. У 1900 році на базі Рисувальної школи та загальноосвітнього училища Товариства витончених мистецтв було створено художнє училище з відділеннями живопису, архітектури та скульптури.
    У буреломні роки першої половини ХХ ст., цей навчальний заклад, який готував художників монументалістів, поліграфістів, керамістів, неодноразово зазнавав змін у своїй назві - Вільні державні художні майстерні, Державна академія образотворчих мистецтв, Одеський політехнікум образотворчих мистецтв, Одеський художній інститут. На сьогоднішній день Одеське художнє училище носить ім'я Митрофима Борисовича Грекова, майстра батального живопису, який навчався тут у 1898-1903 роках.
    Протягом ХХ ст. викладацькому складу училища вдалося зберегти й розвинути традиції підготовки художників, скульпторів, керамістів на Півдні України. Тому на нашій виставці демонструються дипломні роботи випускників "Греківки" 1950-1990-х років. Це скульптурні образи казкових персонажів "Снігуронька", "Царівна-лебідь", "Звіздар", малі скульптурні форми "Гарпунер", "Фігуристка", сервізи "Казка про рибака та золоту рибку", "Плач Ярославни", декоративні вази з зображенням Одеського оперного театру, пам'ятника О. С. Пушкіну та "Українська геральдика".
    Привертають увагу сервіз "Степова Україна" та набір побутового посуду "Заручини", у яких використані орнаменти з альбому 1929 р. та декоративна ваза "Соломія", створена за мотивами творчості відомого митця Амвросія Ждахи, колишнього учня школи малюнку та креслення Товариства витончених мистецтв.
    Ці матеріали з зібрання училища та фондів Одеського історико-краєзнавчого музею - яскраві свідчення продовження творчих традицій одеських митців, витоки яких знаходяться у народному мистецтві, у роботах мистецької молоді новітніх часів.


           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр