НОВОСТИ


29 червня 2010 р.
Виставка "Історія краю у музейних експозиціях. Ширяївський район"

    29 червня у Виставковій залі музею (вул. Ланжеронівська, 24а) відбулось відкриття виставки "Історія краю у музейних експозиціях. Ширяївський район".
    У 2009 році колектив Одеського історико - краєзнавчого музею почав втілювати в життя виставковий проект "Історія краю у музейних експозиціях", з метою показати багатство та розмаїття історичної культурної спадщини області Одещини шляхом знайомства з багатьма музейними зібраннями у яких зберігаються реліквії минулих подій і часів, відомості про традиції і звичаї наших пращурів.
    Обласний виставковий проект ще раз підтверджує, що кожен край, кожна етнічна група мають умови для збереження своєї історії, традицій, звичаїв, як важливої умови для подальшого розвитку.
    Виставка "Історія краю у музейних експозиціях. Ширяївський район" знайомить з Ширяївським народним історико-краєзнавчим музеєм.
    Музей було засновано 23 грудня 1967 року, з нагоди 50-річчя проголошення України радянською республікою. Головним організатором його був місцевий художник - аматор, учитель за фахом, учасник Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр., Федір Венедиктович Рожков. Деякий час він і був першим завідувачем музею. Згідно з діючим законодавством, засновником музею є відділ культури і туризму райдержадміністрації, та у заснуванні музею брала активну участь громада селища Ширяєве. Жителі всього району несли предмети побуту, знаряддя праці, вишиті рушники, військову атрибутику та фрагменти зброї, дарували фотоматеріали, документи. Значну частину старожитностей передали працівники Одеського археологічного музею.
    Розташовано музей на другому поверсі районного Будинку культури. На площі 98 кв.м. розмістилися 14 розділів експозиції, яка побудована по хронологічному принципу і розповідає про район з прадавніх часів і по сьогоднішній день. Серед експонатів музею - предмети кам'яного віку, фотокопія карти Причорномор'я ХVII століття, схеми турецьких володінь у причорноморських степах 1751-1771 років. В експозицію включено комплекс етнографічних предметів, який розкриває побут селян к. ХVІII - сер. ХХ ст.: сільськогосподарський інвентар, вироби гончарів, вишивальниць, різників. Унікальним експонатом цього музею є пам'ятник російському імператору Олександру ІІ, який було знайдено у 1987 році у с. Мар'янівка. Пам'ятник було споруджено селянським кредитним товариством на честь 50-річчя скасування кріпацтва .
    Змістовними та захоплюючими є розділи, присвячені Великій Вітчизняній війні та афганським подіям. Особливе місце тут займає комплекс, який розповідає про героїчні подвиги 9 земляків - Героїв Радянського Союзу. У 1982 році за активну просвітницьку, збиральну та пошукову діяльність музею було присвоєно звання "Народний".
    Протягом 2008-2009 років директором музею, Зінаїдою Петрівною Тисячнюк, активом музею проводилася велика підготовча робота по створенню окремої експозиції "Українська світлиця", у якій представленні старовинні ікони, українські вишиванки, рушники, меблі, гончарні вироби, тощо. Сьогодні до основного фонду музею входять 1350 експонатів.
    Робота музею, його участь у відродженні патріотизму і духовності, популяризації сімейних традицій, трудових здобутків населення району висвітлюється на сторінках районної газети "Промінь".
    Краєзнавчий матеріал, представлений в експозиції, з успіхом використовується у виховній позаурочній роботі з учнями шкіл при проведенні конференцій, вечорів, вікторин, олімпіад, зустрічей зі знаменитими земляками. Тут відбуваються уроки мужності, народознавства, "круглі столи", бесіди і т.ін.



           

       



           
 

Интернет реклама УБС
© Автор интернет-проекта: Рыбников Александр